Още повече, че те ядат най-различни фуражи
Най-важните изисквания по отношение на фуража са:
да е пресен;
да не е плесенясал;
да не съдържа вредни примеси, соли и други химикали.
Ако ползвате сух фураж, можете да насипвате и повече от него в хранилката. Но влажните смески не трябва да остават в хранилките повече от 2 часа.Защото започват да вкисват и могат да отровят пъдпъдъците. Внимавайте:
влажните фуражи да бъдат на трохи, а не прекалено лепкави
В противен случай щеасе набиват в човчиците им иащеазапушват ноздрите им.
От домашно приготвените фуражи най-подходящи са:
смеси от различни надробени зърна;
натрошен сухар от бял хляб и различни белтъчни продукти;
витамини.
Белтъчната част на фуража трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба:
варени яйца или яйчен прах;
извара или сухо мляко;
чудесни белтъчни добавки са храните за рибки.
Като витаминни добавки може да използвате готови смески за пъдпъдъци или за кокошки-носачки.
Дозата е написана на опаковката. Дори ако редовно използвате поливитамини, полезно е да добавяте в храната витамин D. Дневната потребност на един пъдпъдък от витамин D2 е 3000 ME. Не забравяйте, че витамин D3 действа на организма на птиците.
Давайте на птиците в отделна хранилка и минерални вещества.В тази хранилка постоянно трябва да има счукани черупки от яйца.
Коментари