Задушено ястие с пикантен вкус. Можете да го приготвите по различни начини, както и да използвате всяка част от птицата - целия труп, бутчета или филе. В тази рецепта използваме обезкостено филе, нарязано на парчета. За да не стане месото твърдо и сухо, по време на задушаването добавете заквасена сметана.
Продукти: 500 г пуешко филе, 200 г сушени сини сливи, 100 г заквасена сметана, 1 глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, сол, смлян пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете главата лук и я нарежете на тънки филийки и запържете в растителното масло за 2 минути, като разбъркате с шпатула.
Изплакнете филето и го прехвърлете върху домакинска хартия, за да го подсушите. Почистете от ципите и излишните мазнини. Нарежете на средно големи парчета. Прибавете месото към задушения лук и запържете заедно за 5 минути. Подправете със сол и добавете, ако е необходимо, още малко олио. Нарежете сушените сини сливи на 2 или 4 части. Добавете ги в тигана към пуйката и лука. След няколко минути прибавете и заквасената сметана. Поръсете със смлян черен пипер.
Налейте чаена чаша вода и разбъркайте добре. Трябва да се получи рядък сметанов сос. Продължавайте да задушавате месото още около 20 минути, под капак и на слаб огън. Ако е необходимо, можете да добавите вода. Опитайте ястието и при нужда добавете сол и черен пипер.
Дръпнете тигана от котлона и оставете постепенно да се охлажда под капак още 10 минути.
Сервирайте пуйката със сини сливи, поръсена с зелени подправки или семена от нар.
Коментари