Малината - перфектният плод за всяка любителска градина

03 април 2020
Овощна градина / Полезни съвети
30321
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Консумира се свежа, но е подходяща за замразяване, както и за преработка

Малината е сред ягодоплодните видове, които най-много се предпочитат от любителите за отглеждане в градината. Освен че са изключително вкусни и ароматни, плодовете й са подходящи за консумация в свежо и преработено състояние.

Малиновото растение е полухраст, които развива едногодишни и двугодишни стъбла. Кореновата система е разположена в почвата на дълбочина от 5-10 см до 40-45 см, което определя взискателността на растението към условията на средата.

Какво трябва да знаете за биологията ѝ

Всяка година в края на лятото по корените се формират вегетативни и адвентивни пъпки.

През есента част от тях прорастват и образуват кълнове. През пролетта от тези кълнове израстват нови издънки. Първоначално те се изхранват от майчиното растение, а по-късно образуват собствени корени.

По цялата дължина на издънките се залагат плодни пъпки, като тези в основата и във връхната част са по-слабо развити, отколкото в средната част. През следващата година издънките образуват цветоноси, върху които се формират цветове и листа.

Плодовете на малината не узряват едновременно. След плододаването издънките вече не са необходими и трябва да се премахнат.

Малината цъфти късно, тъй че почти не е застрашена от късни пролетни мразове.

Малиновите сортове се самооплождат, ето защо в градината може да се засажда само един сорт. Разбира се, получават се повече плодове, ако се отглеждат 2-3 сорта.

ЧИТАТЕЛЯТ ПИТА

Здравейте,

Имам въпрос, на който никой, когото досега питах, не можа да ми отговори.

Имах малинак, от който в течение на 2-3 години плодовете постепенно намаляваха, докато миналата година дори нямаше въобще.

Разрових се в интернет и разбрах, че е бил нападнат от малинова галица, по стъблата имаше кръгчета, колкото голям лешник. Сега събрах всички стъбла, заедно с изкопаните корени, четох, че трябва да ги изгоря, ще го направя.

Мястото е прекопано на дълбочина 20-ина сантиметра. Прочетох във една от вашите статии, да се избягва да се засаждат наблизо малини и къпини. Това добре. Но мога ли да засадя друго на тази площ и ако да - какво? Нужно ли е да обработя почвата с някакъв препарат или друго?

Бих искала там да засадя боровинка черна и червена. Моля да ме упътите, защото не могат да ми дават отговор и в аптеката?

Благодаря.

Светлана Колева

Отговор:

В материалите даваме акцентите, с които всички градинари, които искат да отглеждат малини, е добре да вземат под внимание.

Съветваме Светлана да не засажда на същото място не само къпини, но и останалите ягодоплодни видове - различните видове френско грозде, а също арония, боровинка. Това е като предпазна мярка не само срещу вредителите, но и те също са овощни представители, които се отглеждат по сходен начин, а почвата в момента е уморена и се нуждае от почивка.

Най-добре е на мястото на малинака в следващите няколко години да се направят зеленчукови лехи.

2 отлични сорта

Люлин

Български ремонтантен сорт малини, който плододава два пъти в годината. Плодовете узряват в края на август-началото на септември.

Малините са средни по едрина, интензивно червени с гланц, плътни, лесно се откъсват, имат добър до много добър вкус и умерен аромат.Плодовете са много подходящи за преработка.

Херитидж

Чужд сорт. Плодовете са със средна едрина, тъмночервени. Плодовото месо е плътно, нежно, с много добър сладко-кисел вкус и приятен аромат.

Подходящи са и за замразяване, а също и за преработване в компоти, сокове и др.

Плодовете от пролетно-лятната реколта, които са по-дребни, започват да зреят от края на юни - началото на юли, а от лятно-есенната - от 15-20 август, като при благоприятна есен беритбите продължават до 5-10 октомври. Много родовит сорт.

Херитидж е устойчив на зимни студове, а също така на висока температура, почвено и въздушно засушаване по време на зреенето на плодовете.

ПОДХОДЯЩИ РАЙОНИ

Малината е най-подходящо да се отглежда в планинските и полупланинските райони. В близкото минало големи насаждения е имало в районите на Ловеч, Габрово, Велико Търново, София, Видин, Монтана, Сливен.

Да се избират прохладни места

Какви са биологичните изисквания на вида

Малината не понася както големи студове, така и големи горещини. Все пак рядко се получават поражения от силни зимни студове, особено ако растенията са в дълбок покой.

Ядогоплодната култура е чувствителна на продължителни горещини, както на почвено и атмосферно засушаване. Високи температури, които са съчетани с ниска почвена и въздушна влажност в периодите на цъфтеж и на формиране и зреене на плодовете, се отразяват неблагоприятно върху растежа и плододаването. Издънките, които се образуват в този период, остават по-слаби, а плодовете са дребни, не отговарят на качествата на сорта и често засъхват преди да са узрели.

Ето защо препоръката е малината да се отглежда в райони с по-прохладен климат и повече валежи.

Малината е взискателна към почвата. Препоръчително е да се засажда на плодородни почви, с лек механичен състав, пропускливи, с рН - неутрално или средно кисела реакция. Неподходящи са почви с близка подпочвена вода, тъй като растенията не търпят преовлажняване.

Ремонтантните малини

При ремонтантни сортове малини има плододаване още на първата година. При тях може да се направи различна резитба.

За целта след плододаването се изрязват всички надземни части на растенията. От тях през пролетта ще израснат нови стъбла. Слабите трябва да се изрежат.

И тук след плододаването се изрязват всички издънки, които са израснали през сезона. В случая се получават не двугодишен, а едногодишен цикъл на плододаване.

По този начин няма натрупване на болести и неприятели, които да се запазват в издънките, тъй като те са изрязани.

Растенията се нуждаят от опорна конструкция

Грижите са окопаване, подхранване, напояване

Когато засаждате малини е препоръчително да се съобразите с изискванията на вида, особено ако засаждате повече растения.

Преди засаждане трябва да се направи торене, като се внесат оборски тор и минерални торове - азот, фосфор и калий. След което се извършва обработка на почвата.

Обикновено малините се засаждат през есента, но може и през пролетта.

Когато се засаждат няколко реда малини, разстоянието между тях трябва да е 1.8-2 м. Растенията се поставят малко по-дълбоко, отколкото са били в разсадника.

Когато се засаждат по-малко на брой растения, торовете може да се поставят на дъното на посадъчните ямки.

Малината се нуждае от подпорна конструкция, която е добре да се изгради преди издънките да са започнали да се развиват.

Грижите за малините са както и при другите овощни видове. Окопаване, подхранване, напояване и борба с болестите и неприятелите.

Защита от вредители

Малините са ягодоплодна култура, която се напада от много опасни болести и неприятели. Тези с икономическо значение за вида от болестите са: антракноза, дидимела (петносване по пъпките), септориоза, изсъхване на летораслите и др., а от неприятелите: малинова галица, малинов бръмбар, листни въшки, малиново комарче и др.

Освен използване на разрешени за употреба продукти за растителна защита, които трябва да се прилагат в точния момент, трябва да се вземат и агротехнически мерки. Сред най-важните от тях е изгарянето на плододалите вече двугодишни издънки веднага след беритбата.

ПОЛЕЗНИЯТ ПЛОД

Малините са много богати на витамин С. Освен това са един от най-силните природни антиоксиданти заради високото съдържание на елагонова киселина. Те утоляват жаждата, тонизират и освежават.

В 100 грама плодове се съдържат около 40-50 ккал, което ги прави изключително подходящи за диети и консумация от хора, които страдат от диабет. Те съдържат лесно усвоими въглехидрати, богати са на хранителни влакнини, минерални вещества и витамини.

Още от Овощна градина / Полезни съвети
0

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

0

* На младите овощни дръвчета не трябва да се оставят плодове през първите една - две години. Така те ще имат отслабен растеж, може да изкривят короната си, която да не успее да се формира правилно

0

Ранно кафяво гниене Болестта се проявява рано напролет и може да засегне цветовете, листата и летораслите. Характерен симптом е т. нар. опожаряване на цветовете

0

Черешовата муха причинява червясване на плодовете. Неприятелят напада и вишната. Развива едно поколение през годината и зимува като какавида в почвата

0

Бялата ръжда известна и като церкоспороза е гъбна болест, която се запазва в нападнатите листа. По листата се образуват пурпурни точки, които се разрастват в петна, с некротирали тъкани

Последни новини
0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

0

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

0

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Джейми Оливър започва да го засенчва Ако все още се чудите с какво да уплътните времето на децата си през лятото, след като повечето възможности за почивка или лагери ви се струват рисковани заради коронавируса, ето една идея, която е безопасна, а и много полезна за бъдещия им живот. Научете ги да готвят

Аз ли съм последният играч, който остана в Индиън Уелс? Този въпрос зададе към феновете си Григор Димитров. Той все още е в Калифорния заради карантината, но скоро се прибира в Европа и ще играе на Adria Tour в Белград и Задар.  Демонстративният благотворителен турнир е организиран от водача в ранглистата по тенис Новак Джокович

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.  Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция