За какви недоразумения става дума след първия кръг от преговори

Значителни различия станаха очевидни след първия кръг от преговори между ЕС и Обединеното кралство.

Европарламентът съобщава, че е напълно ангажиран за постигането на широко споразумение, обхващащо голям кръг от сектори.
Но предстой кралството да изпълни всички свои ангажименти, произтичащи от споразумението за оттегляне, включително протокола относно Ирландия, съобщават от службата на ЕП.

След дистанционна среща в петък миналата седмица с членове на екипа на Европейската комисия, отговарящи за преговорите, ръководителят на координационната група на ЕП за преговорите Дейвид Макалистър направи изявление, че двете страни са разменили проекти на правни текстове, обхващащи съответните им визии за бъдещите отношения.

ЕС все още е убеден, че всеобхватно споразумение, обхващащо всички области на политическата декларация, е по-подходящо за едно амбициозно партньорство. ЕП остава изцяло ангажиран за постигането на широко споразумение, което да обхваща не само търговията, но и широк кръг от сектори.

Къде са различията тогава?

В рамките на първия кръг от преговори се разкриха значителни различия в областта на риболова, мерките за равнопоставеност, полицейското и съдебното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и цялостното управление на бъдещите отношения.
Въпреки продължаващата криза с COVID-19, Европейският парламент заяви, че изпълнява своята роля и ще контролира внимателно преговорите, както и ще провежда редовен обмен на мнения с главния преговарящ на ЕС.

Засега все още очакваме Обединеното кралство да гарантира, че ще изпълни всички свои ангажименти, произтичащи от споразумението за оттегляне, включително протокола за Ирландия. Това е ключов елемент за нас в Европейския парламент, британската страна трябва да изпълни своите задължения.