Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя.

Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен, среща се и в диво състояние у нас. Той е лечебно и декораративно, много непретенциозно растение. Листата му имат безпогрешен аромат, а цъфтежът е дълготраен, като започва през летните месеци. Цветовете му се посещават от много пчели и други полезни насекоми.

Лечебните му сили повлияват кръвното, нервната система, стомашни проблеми. Прилага се и външно при рани, против инфекции, като профилактика при гинекологични заболявания и т.н.

Обикновеният здравец е ясен, но нека насочим вниманието ви към неговите събратя.

Среднощният ездач

За драматичен ефект с нежни цветове

Перфектен за смесени цветни лехи и чудесен компаньон за рози, клематиси и други градински звезди, Geranium pretense "Midnight reiter" ще ви впечатли най-вече с листната си маса.

Тъмните зелено-пурпурни отенъци на листата чудесно контрастират с нежните лавандулово сини цветове, както и останалата растителност. Среднощният ездач, както се превежда името му, ще се чувства добре дори и в контейнер.

На височина достига 25 см, а на ширина - до 30. Не само се отглежда лесно, но и не се поддава на нападения от болести и неприятели. Представя се най-добре, ако е разположен на слънце, а почвата се поддържа влажна. Веднъж установен на мястото си, става практически сухоустойчив.

Препоръчва се само почистване на прецъфтели цветове и отмрели листа, за да се стимулират нов растеж и цъфтеж. Този здравец е растение-мечта за градинарите.

Идеален за кант покрай алея

Снимка: pepiniere-roche-saint-louis.fr
Снимка: pepiniere-roche-saint-louis.fr

Необичаен външен вид и голяма устойчивост са само част от положителните страни на Geranium "Fay Anna"

Сортът е подходящ за засаждане в градината или контейнер. Чувства се добре на слънце, но толерира и леко засенчване. Съчетава се добре с други растения.

На височина и ширина достига около 30 см, което го прави идеален за кант покрай алея или за подчертаване на цветни фигури.

Имайте предвид, че в търговската мрежа се предлагат предимно коренища. Те ще се развият по-бързо, ако предварително ги накиснете във вода за известно време.

Коренището се засажда така, че да бъде покрито с 2-3 см почва. Ако има развитие, младите части трябва да са над почвената повърхност. След засаждане се полива обилно, а следващата поливка е при необходимост, когато започне растежът.

Съветваме ви да отбележите мястото на коренището по време на самото засаждане.

Пурпурният призрак

Поддатлив е на мана

Geranium pratense "Purple ghost" е много студоустойчив, подходящ за отглеждане в градина. На височина достига двайсетина сантиметра, а на ширина около 40. Най-ефектен е през лятото, когато над силно нарязаните пурпурни листа се отворят бели цветове с лилави нишки.

Растението предпочита слънчеви кътчета, но се справя добре и в сенките. Няма специални предпочитания към почвата или съседите си. Самото то е добра компания за други цветя.

Препоръчва се разделяне през няколко години и редовно почистване на прецъфтелите цветове. Пурпурният призрак, както се превежда името му, ще привлича полезни насекоми и пчели в градината ви. Има данни обаче, че се напада от някои насекоми, както и, че е поддатлив на мана.

“Лаура” подхожда на лаици

“Лаура” е една от малкото кичести форми в рода на гераниумите. Атрактивна и в същото време деликатна. Цветовете са разположени над фино нарязани зелени листа.

Растенията са много устойчиви на ниски температури и вредители. Отглеждат се супер лесно и изискват минимални до никакви грижи след засаждане.

Размножаването също е лесно. Прави се чрез делене на коренището през няколко години. Хем се получават повече растения, хем старото се подмладява.

С аромата си повечето гераниуми гонят неприятелите, а този не прави изключение. Освен това цъфтежният период е доста дълъг.

Прощават грешките на градинарите и бързо се възстановяват. Това ги прави едни от най-подходящите растения за новобранци в градинарството и за лаици.

Кръвен здравец

Geranium sanguineum var. striatum у нас е наречен кръвен здравец или див, а има и други имена. Видът е многогодишен. Разклонява се добре. Листата могат да бъдат отличителен белег. Цъфтежът започва през летните месеци, а самите цветчета са ярко лилави, сравнително едри.

Декоративните вариатети, какъвто е striatum, цъфтят по-продължително, спорадично. Цветовата гама се придържа към розово лилавите и белите тонове.

Като растение, този здравец достига до 50 см височина и около 60 ширина. Всеки градинар може да разчита на него. Представя се добре в множество месторастения и условия. Изисква добре дренирана почва. Сухоустойчив е.

Съчетава се лесно и успешно с други растения в цветни лехи и скални кътове. Цветовете му привличат пчели и пеперуди, но може да бъде нападнат от неприятели. Размножава се посредством семена, базални стъбла и делене през пролетния или есенния период.

“Орион” цъфти в синьо

Размножава се през пролетта

В крак с тенденциите "Орион" цъфти в синьо! Оценен е точно заради качествата на цветовете си. Небесно синя багра, завидна едрина (5 сантиметра в диаметър) и обилен, доста продължителен цъфтеж са една малка част от положителните му черти. Първите цветове се появяват в края на пролетта и не спират окото до есента.

Той е чудесен елемент в лехата с многогодишни цветя. Перфектен е и като почвопокривно растение. Достига 60-70 см височина и до 90 ширина. Представя се най-добре на слънце, в богата на хранителни вещества и умерено влажна почва. Изисква добър дренаж.

Няма данни да се напада от болести и неприятели, а в същото време не изисква специални грижи. Размножава се през пролетта.

По материали от www.gardenia.net; www.hardygeraniumnursery.co.uk; www.pinterest.com