JCB спря производството си във всички свои обекти в Обединеното кралство, тъй като смущенията в резултат на световната пандемия от коронавирус предизвикват безпрецедентно намаляване на глобалното търсене.

Засега работата в деветте производствени завода в Стафордшир, Дербишир и Рексхам е спряна за период от две седмици. Служителите, засегнати от ситуацията, ще бъдат изцяло парично обезпечени през този период. Все още не е взето решение какво се случва от седмицата, започваща в понеделник, 30 март и след това. Служителите в офиса продължават да работят 39 часа седмично, като много от тях го правят от вкъщи, в подкрепа на политиката на правителството за социално дистанциране.

„Тези мерки са безпрецедентни в историята на JCB, но са абсолютно необходими за защита на бизнеса“, казва изпълнителният директор на компанията Грейм Макдоналд. „JCB е световен износител, а глобалното търсене на нашите продукти е спаднало рязко, тъй като клиентите отменят поръчките и отлагат доставките. Това не е проблем само за Обединеното кралство, той е по целия свят и когато страни като Франция, Испания и Италия започват да блокират, тези ключови пазари за строителна техника изчезват за една нощ.“

Затварянето на заводите ще позволи на компанията да направи равносметка на ситуацията, да препланира книгата с поръчките, да даде приоритет на продуктите, които определено са търсени от клиентите, и ще гарантира, че части и компоненти са преназначени за подпомагане на производството на тези продукти.

Заводът на JCB в Пудонг, близо до Шанхай, спря производството си още миналия месец за овладяване на пандемията. След няколко седмици прекъсване, фабриката отново работи напълно.