Земеделски производители и животновъди се ползват със специален пропускателен режим през петте контролни пункта в Търговище. Те ще бъдат пропускани при определени условия на база заповед на министъра на здравеопазването, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР.

Преминаването през съществуващите КПП става след легитимиране с Удостоверение за регистрация по Наредба 3, като земеделски стопани. Ако не е заверено за 2020 г., важи заверката и за 2019 г. или служебна бележка, издадена от земеделски производител, удостоверяваща, че преминаващото лице е негов служител. Признава се и удостоверение за регистрация на животновъден обект.

Ще се допуска преминаването на превозни средства, които превозват семена, посадъчен материал, торове, препарати, полева техника, фуражи и други, необходими за извършване на земеделските, животновъдните и рибовъдните дейности, предава БТА. 

Земеделските стопани и животновъди ще бъдат допускани до областните центрове при необходимост от подаване на документи в ОД "Земеделие", ОС "Земеделие", ОД на ДФ "Земеделие" и Областните дирекции по безопасност на храните, или при необходимост от посещение на агроаптеки, магазини за резервни масти, техника и оборудване, както и други, необходими за осъществяване на земеделска дейност.