Международната федерация по семена (ISF) призовава членовете й да предоставят информация за проблеми в движението на семена при кризата COVID-19.

В изявление, публикувано миналата седмица от генералния секретар Майкъл Келер, Международната федерация по семена (ISF) потърси подкрепата на правителствата за улесняване на международното движение на семена в условията на пандемията COVID-19 и за не налагане на ограничителни мерки, за да се избегне прекъсването на селскостопанската верига на доставки. Ето неговото писмо към членовете на феделацията:

Много държави предприемат обществени мерки и бяхме информирани, че някои от тях са класифицирали хранителния и селскостопанския сектор като съществени, за да позволят движението на стоки и работата на служителите. По-важно от всякога е нашата ангажираност и активност, за да гарантираме, че семената са на разположение за предстоящия сезон на сеитба, както и да гарантираме производството на семена.

Както знаете, март и април са най-критичните месеци за сеитбата на пролетните култури (царевица, слънчоглед, соя, рапица, пролетна пшеница и ечемик, зеленчуци на открито и др.) В северното полукълбо и есенните култури в южното полукълбо. Ако фермерите пропуснат този прозорец, щом семената не бъдат доставени навреме на нивите, резултатът ще бъде сериозен недостиг на храна и фуражи през втората част на годината. Това е ситуация, която не можем да си позволим в тези вече променливи времена.

ISF подчертава значението на сигурното снабдяване със семена. Както се съобщава от Организацията за прехрана и земеделие към ООН (ФАО), затварянето на граници, карантината, транспортните ограничения и търговските смущения могат да намалят наличността и достъпа до голямо разнообразие от хранителни стоки, особено в държави, засегнати силно от вируса.

ISF ще си партнира с други международни селскостопански организации в усилията да поддържат високото ниво на сектора в дневния ред на политиците дори в тези трудни времена. Да, повтарям, че понастоящем няма доказателства, че храната е вероятен път на предаване на вируса. ISF желае да работи в тясно сътрудничество със своите асоциации-членове и компании, за да реши всички проблеми с доставките на семена, които могат да възникнат на местно или регионално ниво.

Бихме искали да бъдем възможно най-активни, като направим ранна оценка, за да предвидим потенциалните краткосрочни и средносрочни въздействия на настоящата криза. Тази оценка ще ни даде възможност да направим конкретни предложения и да споделим най-добрите практики с международните селскостопански организации и националните правителства за това как да предприемем адекватни политики и мерки, които могат да смекчат въздействието на SARSCoV-2 върху предлагането на семена.

Това, от което се нуждаем от вас, е точна, надеждна и актуална информация за проблемите с доставките на семена, които може да имате или бихте могли да срещнете. Кажете ни, ако се сблъсквате с:

- Недостиг на семена на национално и регионално ниво.

- Ограничения и нетарифни мерки, които възпрепятстват производството и/или международното движение на семена (фитосанитарни въпроси, забрани за внос/износ, политически и икономически санкции.

- Нарушаване на официалния контрол; сертифициране на семена, тестване на семена (здраве и/или качество на семената), теренна проверка и др.

- Всякакви необичайни събития (проблеми с ликвидността, прекъсвания на веригата на доставки, ограничения и недостиг на движение на работната ръка, действия на НПО и др.), Които влияят върху производството, развъждането и търговията със семена.

Някои страни класифицират хранителната и селскостопанската промишленост (в своята номенклатура) като „съществена критична инфраструктура“. Това означава, че работата може да продължи и персоналът и стоките могат да се движат. Въпросът е дали имате тази мярка във вашата страна и е част от нея, или не?

Ще откроим всяка инициатива, която предприемате на национално ниво с веригата на доставки или други добри практики. Всеки опит, бихте могли да споделите с колегите си относно това да живеете и работите под мерки за въздържане.

Ако имате някаква информация по гореизброеното, ще се радваме да го изпратите до ISF чрез Szabolcs Ruthner, управител на регулаторните въпроси в рамките на следващите две седмици.

Нашият сектор е от съществено значение и ние като асоциация трябва да подкрепим своите членове още повече в тези критични времена, за да гарантираме, че качественото семе е достъпно за всички за продоволствена сигурност. ISF ще продължи да се ангажира за сътрудничество в публичния сектор, за да намали до минимум пречките и ограниченията на международното движение на семена и да споделя с вас най-новата информация, която може да повлияе на работата на нашия сектор.

Бих искал да повторя ангажимента си към нашата визия за свят, в който семената с най-високо качество са достъпни за всички, подкрепяйки продоволствената сигурност и устойчивото земеделие.