4,5 млрд. лв. ще мобилизира правителството в помощ на бизнеса и хората, за да се преодолеят икономическите трудности, свързани с извънредното положение.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който представи икономическите мерки на правителството.

ББР се капитализира с 500 млн. лв., благодарение на които бизнесът ще може да ползва кредити в размер на 2,5 млрд. лв.

На хора, които са изпратени в принудителен неплатен отпуск пък ще се отпускат безлихвени потребителски кредити до 1500 лв., обяви Борисов. За целта правителството ще ги гарантира пред банките с 200 млн. лв., изброи премиерът.

„Две са големите мерки – едната е портфейлните гаранции през банката за развитие и тези 200 милиона за отпускането на необезпечени кредити на физически лица в неплатен отпуск“, каза и министърът на финансите Владислав Горанов. Кредитите обаче ще са за хора, които са запазили заетостта си и само са пуснати в неплатен отпуск, подчерта той. И бизнесът и хората могат да стигнат до тези пари през търговските банки, обясни той. ББР вече е изготвила и програма за двете мерки.
Мерките на БНБ, ББР и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. Иначе обичайната банкова дейност струва нещо, коментира още Горанов.

Подпомагането за загубилите работата си ще е през социалната система и ще си ползват обезщетенията за безработица, посочи още Горанов. Патронажната грижа се разширява с 12 хил. души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, посочи пък социалната министърка Деница Сачева.

По схемата за подпомагане на заплатите в затруднените сектори, при която държавата поема 60% от заплатата, а работодателя 40 на сто, ще бъдат отделени 1 млрд. лв., каза още Борисов.

600 млн. лв. оставя бюджетът в бизнеса пък като отлага плащането на данъците до 30 юни, посочи още министър-председателят. С извънредното законодателство бе отложено плащането на корпоративния данък. ДДС се плаща от хората и не е облекчение за бизнеса, същото важи и за осигуровките, обясни Владислав Горанов.

Отговорност на работодателите е да съхранят хората си. Допреди месец искаха да внасят хора откъде ли не и да им строим къщи. Нека сега опитат да запазят хората си, каза още финансовият министър.

Който не си е внасял осигуровките ще получава по-малко по тази схема. Ако готвач е на 200 лв. официално, а взема хиляди, ще е така“, обясни пък Борисов. „Всички малко ще редуцираме, за да си запазим работниците“, допълни премиерът.

„4,5 млрд. лв. досега. Ако трябва още, ще дадем още, но самата практика ще ни покаже къде има нужда“, каза още министър-председателят. „Спомнете си за Коледа и Нова година какви бяха цените на кувертите в зимните курорти. Толкова ли обедняха за месец в зимния туризъм? Апелирам към бизнеса да запазим заедно работниците и те след това пак ще ви дадат тези големи печалби“, обърна се той към бизнеса.

500 млн. лв. ще бъдат дадени и за увеличените разходи за заплащане на труда на лекарите, полицаите и военните, добави Борисов.
Загубите на икономиката ще са ясни на края на месеца, обясни премиерът. Той вече се съветвал с икономисти как да се задържи икономиката работеща. Освен това по сектори и браншове щели да се обсъждат спасителни мерки. Борисов даде за пример летния туризъм, тъй като сезонът на зимния така или иначе бил приключил и тези бизнесмени имали „мазнинка“.

Първата ни цел е чрез социалната изолация да запазим живота на хората, а втората да съхраним тази тъничка артерия на икономиката, обясни Борисов. И помоли за пълно спазване на ограниченията за социална изолация, защото следващата мярка, която остава е затваряне вкъщи на възрастните хора. „Обичаме да се майтапим с проф. Мутафчийски, но нека, когато сме сериозни, да сме сериозни. Аз почвам да разбирам защо почва да гледа лошо“, каза още Борисов.

„Най-бързите ефикасни и доказани мерки бяха направени в България. Много по-развити държави седмици наред се лутаха да обясняват как няма страшно“, коментира още Борисов.

Премиерът се противопостави и на настояванията на назначения от него медицински съвет за въвеждане на бързи тестове. „Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест. Лично попитах израелския премиер и той каза: Няма сигурен бърз тест. Нашите лаборатории в Израел считат, че по-рано от осем-девет седмици не могат да създадат. Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 милион- истиннски вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация или фирма е по-сигурен или качествен. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове“, заяви Борисов.

Айти индустрията и автомобилният клъстер пък се подготвят да започнат производството на апарати за обдишване и респиратори, обяви още министър-председателят.

„Единственото доказано спасение е социалната изолация. Заради това създадохме КПП-та. Заради това направихме и декларациите. Това КПП не е минаване на държавна граница.
Да угодим на шегаджиите как полицаите не били достатъчно стриктни. Това означава да въведем мерки като на аерогарата. Колко време ще отнеме да отидете на работа? Заради това е важно самосъзнанието. Ако искаш за излъжеш полицая, ще го излъжеш. Ама лъжеш себе си и хората“, заяви още Борисов.