Ниските температури ще забавят развитието на рапицата и зимните житни култури

Дукена Жолева, агрометеоролог

След наднормените температури в края на второто и началото на третото десетдневие на март, с максимални стойности надвишили на много места 20-21 градуса, в началото на следващия седемдневен период се очаква застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия.

През повечето дни от периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури за по-голямата част от полските райони ще бъдат значително под нормата за края на март и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. Очакваното застудяване през последната седмица от месеца ще доведе до затихване, а в част от Западна България, където се прогнозират валежи от сняг - и до краткотрайно прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В началото на пролетта при пшеницата ще преобладава фаза братене, при рапицата - начало на образуване на разклонение.

През първата половина от периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от повреди при част от встъпилите в цъфтеж овощни култури - бадем, кайсия, праскова. Критични минимални температури, от порядъка на минус 3-6 градуса и повреди от измръзване при някои раноцъфтящи овощни видове (кайсия, бадем), са регистрирани в края на второто десетдневие на март на места в източните и югоизточните райони на страната.

Една от най-популярните мерки за намаляване риска от повреди при напредналите в развитието си овошки, с която се постига термичен ефект от 1 до 3 градуса, е задимяването. Изкуственото замъгляване е друг метод за борба с пролетните мразове, при който термичната ефективност е много висока - до и над 5 градуса. При възможност се препоръчва и превантивно пръскане на овошките с регистрираните препарати срещу слана и измръзване. Очакваните валежи през повечето дни до края на март ще възпрепятстват на много места в страната на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. Агротехническият срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България изтича в началото на периода, а в средата на третото десетдневие на март започва срока за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.

След спиране на валежите при овошките, незасегнати от ранните пролетни слани, се препоръчва своевременно провеждане на растителнозащитните пръскания срещу редица патогени (ранно кафяво гниене, съчмянка по костилковите, къдравост по прасковата, струпясване по ябълката и крушата и др.) и вредители (листозавивачки, листни въшки, молци, хоботници и др).