Подхранване и внимателно поливане

Семената, за производство на разсад за средноранно производство, което е най-важно за любителите, вече са засети и поникнали. До засаждането на растенията в градината е важно да полагате нужните грижи, за да отгледате качествен разсад.

След поникването на растенията и започването на растежа им основните грижи за тях са осигуряване на оптимални фактори на средата - температура и светлина, както и напояване, подхранване и опазването им от вредители.

Ако сте засели гъст разсад, необходимо е да пикирате растенията. За целта трябва да ги преместите в по-големи саксии. Направете го внимателно, за да не нараните коренчетата, които все още са много нежни.

Отново напомняме, че след поникването разсадите не трябва да се държат в много топло помещение. Те се развиват най-добре при умерени температури. В по-топлото помещение се държат само, ако се закъснява със сроковете. В този случай обаче трябва да се съобразят и останалите фактори - светлина, вода и подхранване.

Поливането на младите растения е важно да се извършва с внимание. Както прекалената влажност, така и засушаването на почвения субстрат могат да доведат до загиване на младите поници. Докато са по-малки растенията се поливат по-често и с по-малко вода, а след това - през по-голям период от време.

За да се развиват правилно разсадите, те се нуждаят от храна. Особено тези, които се отглеждат в торфен субстрат, тъй като той е беден на хранителни вещества. Най-добре е да се използва течен тор, който е подходящ за разсади. Там хранителните елементи са съобразени с нуждите на младите растения.

Светлината сега е водещ фактор

С нарастването си растенията се нуждаят от повече светлина, за да се развиват правилно. Когато тя не е достатъчно, стъблата се удължават и се изкривяват в посока светлината. Вследствие на което растенията етиолират и по-нататъшното им развитие се нарушава. Те остават прекалено дълги и по-слаби, листата им също не са добре развити.

По-късно такива разсади трудно се адаптират в градината.

Най-добре е разсадите да се поставят в близост до прозорец. Ако съдовете - сандъчета, саксии или терини, са повече на брой, от време на време трябва да се разместват, като им се сменят местата.

ВАЖНО!

Разсадът от домати, който засаждате в градината трябва да е оптимално развит, т. е. растенията да имат дебело и здраво стъбло, което не е много високо.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че по-трудно се прихваща разсад, който е прераснал.