Важно е да се научи да общува и с хора

Разделете първите разходки на кученцето на две неравни части: 15-20 минути то трябва да прекарва в компанията на себеподобни, а след това трябва да останете сами и да се научите да се разбирате взаимно. Защото на кученцето ще му се налага да живее сред хора, а не сред кучета

И съответно трябва да наблегнете на обучението му да разбира хората, а не друго куче.

Разходките в кучешка компания, изпълнени с безсмислени гонитби, понякога са травматични за малкото и на нищо хубаво няма да го научат. Попаднало в такава компания, кученцето като че ли оглушава и ослепява, и не ви обръща никакво внимание, както и на командите, които подавате. Това е ефектът на тълпата. На него му е по-интересно да бъде с другите кучета.

Ето как изглеждат разходката на много начинаещи собственици на кучета: кучето на повод си се разхожда "само", стопанинът му е потънал в телефона си или е със слушалки.

Как да го правите правилно? Излизате на дълга разходка - минимум 1 час. Отначало водите кученцето там, където може да пишка и ака. После - на кучешката площадка го оставяте да потича 15-20 минути с приятелите. След това го хващате за каишката и отивате да си общувате: чрез съвместни игри, леки занимания според възрастта, дресировка. Важното е да научите кученцето да предпочита вашата компания.

Само така ще постигнете послушание. Кучето не слуша човек, с когото няма контакт. А това е не само да го нахраните или да задоволите естествените му потребности. Това е работа и колкото е по-добро взаимното ви разбиране с кученцето, толкова по-лек ще е съвместният ви живот.

От вас зависи любимецът ви да изпълнява вашите команди, когато сте навън
Снимка: YouTube/SvetLanaUSA
От вас зависи любимецът ви да изпълнява вашите команди, когато сте навън Снимка: YouTube/SvetLanaUSA