По време на бозайния период овцете майки трябва да се хранят обилно с висококачествено люцерново сено (1,5-2 кг), както и със сочни (до 4 кг) и концентрирани фуражи.
Агнетата се приучват постепенно към концентриран фураж, като се започва с количество 50 г и постепенно се увеличава така, че към отбиването на агнето то да е 250 г, а понякога - и до 300-400 г (за особено ценните разплодни животни).
В сместа с концентратите трябва непременно да има минерални добавки особено при лошо сено. Минералните добавки трябва да съдържат тебешир - 5-10 г, и готварска сол - 5 г.
При недостиг на минерални вещества агнетата започват да ядат пръст, постелята и вълна което води до запушване на стомаха и червата и нерядко води до смърт на животното.
Кореноплоди може да се дават от 2-месечна възраст на агнетата.
При правилно хранене дневният прираст на агне е 200-300 г и повече.
Агнетата се отбиват от майките им на 3,5-4-месечна възраст. По-слабите животни се препоръчва да суча по-дълго.
Ако след отбиването агнетата са за угояване може да използвате следната дажба:
350 г овес или ечемик на зърно;
2,5 кг кореноплоди;
800 г сено от зърнено-бобови култури или 500 г зърно;
100 г шрот или кюспе;
500 г люцерново сено;
600-800 г кореноплоди.
През лятото агнетата добре растат с хубава пасищна трева с добавка на 250-300 г концентриран фураж.
Коментари