За зеленчуците - угнил оборски тор

11 март 2020
Зеленчуци
14373
1 2
 

Внася се при засяването или засаждането

Оборският тор е най-използваният органичен тор в градината.

Под понятието оборски тор се разбира постелката, твърдите извержения и урината на животните.

Обръщаме внимание на начинаещите градинари, че тази смес не се използва директно за торене. Задължително е да се остави за определен период от време, за да се разложи добре.

Какъв тор се различава:

Слабо разложен или пресен оборски тор. При него сламата от постелята е почти запазила цвета и здравината си.

Полуразложен оборски тор. В случая сламата е придобила тъмнокафяв цвят, лесно се къса и торът е загубил 1/3 от първоначалното си тегло.

Добре разложен оборски тор. Той представлява черна мазна маса и теглото му е намаляло наполовина.

Силно разложен или прегорял оборски тор. Торът наподобява черна рохкава маса.

НАЙ-ПОДХОДЯЩ

Препоръчва се градинарите да използват основно добре разложен оборски тор, тъй като той се усвоява най-лесно от растенията

Още от Зеленчуци
0

Студеното и дъждовно време в последните дни затормози развитието на някои от разсадените зеленчуци. Особено засегнат е пиперът, който сякаш е спрял да нараства

0

Детерминантни са нискостъблените домати. Те имат по-ниско стъбло, по-слаб растеж, а листата и съцветията им са разположени по-нагъсто. Първото съцветие при този вид домати израства след 6-и - 8-и

0

Ако в района ви е паднал силен дъжд или градушка, трябва да се погрижите за растенията. Почистете лехите, ако има опадали листа, отчупени стъбла или други довлечени от вятъра боклуци

0

Основните грижи при отглеждане на градинският фасул включват окопаване, поливане, а при нужда и пръскания срещу някои вредители. Първото окопаване на фасула се извършва

0

Прави се прореждане, за да останат по 2 растения След поникване на растенията направете прореждане. Там, където са поникнали всички семенца, оставете не повече от две

Последни новини
0

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

0

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

0

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява, предаде НИМХ, цитиран от БТА

0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

0

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 2025 г. всички битови потребители на ток трябва да излязат на свободния пазар, каза пред БиТиВи проф. Атанас Тасев. Намалението на тока сега не е свързано с пандемията, регулаторът обикновено се произнася с полза на потребителя, каза още той. До края на годината можем да се свържем със сръбската газопреносна система, няма да плащаме неустойки

Общият брой на заболелите у нас е 2538. 19 са новите случаи, 9 от тях  в болница. общо изследванията са 1220. влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намаляват броя на тестовете. Така можем да хванем клъстъри.  В Ямбол новите случаи на COVID-19 са 9. 9 жени, 9 мъже и 1 дете на 14 г

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов