За да имате запазено отлежало вино

За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до по-професионалната, или до по-любителската.

И в двата случая трябва да се знаят основните правила как да се съхранява домашно произведеното вино, за да бъде оптимално запазено за по-дълго време.

В редакцията и тази година събрахме въпроси на читатели, които най-много се интересуват каква изба е подходяща за изграждане в дома им или на вилата.

Разбира се има вили и вили, къщи и къщи. Едни предразполагат да се направят с доста инвестиции качествени помещения, други искат по-скромно и с по-малко средства и възможности, да отговорят на изискванията за условия и подходящо помещение и оборудване.

Но относно спазване на технологичните изисквания нещата не са чак толкова различни. А

правилата са общо взето едни и същи

И понеже сега напролет именно някои читатели казват, че са решили да се заемат с това намерение, изреждаме ги:

* Избата трябва да е в северната част на къщата или вилата.

* Температурата в нея, ако може да се поддържа в границите на 12-14 градуса или да не варира много.

* Помещението трябва да е така светлинно приглушено, че бутилките да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина през никоя част от деня.

* В помещението не трябва да пускате силно осветление, а светлината е редно да бъде разсеяна.

* Помещението ви трябва да е така изолирано, че да има сравнително постоянна влажност.

* Бутилките е препоръчително да се нареждат легнали - според всички специалисти напитката е добре да облизва и да е в контакт с тапата от корк, който обаче се иска да е естествен, а не синтетичен.

Ако искате да сте изрядни

* На рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното - поне такива са европейските правила.

* Сложете и етикети, за да знаете кое какво е и от коя реколта.

* Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, да знаете, че то тогава виното ще може да развива качества до шестата година. След това ги запазва, но може и да започва постепенно да умира.