Няколко правила за изба у дома

05 март 2020
В лозята и под асмата / Полезни съвети
6660
 

За да имате запазено отлежало вино

За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до по-професионалната, или до по-любителската.

И в двата случая трябва да се знаят основните правила как да се съхранява домашно произведеното вино, за да бъде оптимално запазено за по-дълго време.

В редакцията и тази година събрахме въпроси на читатели, които най-много се интересуват каква изба е подходяща за изграждане в дома им или на вилата.

Разбира се има вили и вили, къщи и къщи. Едни предразполагат да се направят с доста инвестиции качествени помещения, други искат по-скромно и с по-малко средства и възможности, да отговорят на изискванията за условия и подходящо помещение и оборудване.

Но относно спазване на технологичните изисквания нещата не са чак толкова различни. А

правилата са общо взето едни и същи

И понеже сега напролет именно някои читатели казват, че са решили да се заемат с това намерение, изреждаме ги:

* Избата трябва да е в северната част на къщата или вилата.

* Температурата в нея, ако може да се поддържа в границите на 12-14 градуса или да не варира много.

* Помещението трябва да е така светлинно приглушено, че бутилките да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина през никоя част от деня.

* В помещението не трябва да пускате силно осветление, а светлината е редно да бъде разсеяна.

* Помещението ви трябва да е така изолирано, че да има сравнително постоянна влажност.

* Бутилките е препоръчително да се нареждат легнали - според всички специалисти напитката е добре да облизва и да е в контакт с тапата от корк, който обаче се иска да е естествен, а не синтетичен.

Ако искате да сте изрядни

* На рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното - поне такива са европейските правила.

* Сложете и етикети, за да знаете кое какво е и от коя реколта.

* Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, да знаете, че то тогава виното ще може да развива качества до шестата година. След това ги запазва, но може и да започва постепенно да умира.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки

0

Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори. Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче

0

В случаи на загинали или както казват стопаните пропаднали лози, има няколко начина за действие. Изборът, разбира се, трябва да зависи от това дали става дума за малко или по-голямо насаждение

0

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

0

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Последни новини
0

Нидерландия излиза с идея как да се изхранваме, без да съсипваме природата Ива Тончева Бъдещето на производството на храни е спешен въпрос. Представете си

0

Изплащането на пенсиите за април от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък). Това съобщиха от пресцентъра на НОИ

0

Съществуват множество вариации на тази рецепта. Те могат да бъдат приготвени от различни видове гъби, допълнени с различни зеленчуци, подправки, билки и т.н

0

Често пчелите залепват търтевия далака под долната летва на строителната рамка. Тя е пусната през магазина, за предната и задната стена на кошера и при изваждането на рамката той се откъсва

0

Производителите трябва да се стремят към високи добиви, защото тази година маслодайната култура ще е дефицитна Ваня Велинска Състоянието на посевите с рапица в Южна България е много добро

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради отпадането на лихвите и неустойките фирми започнали да не си плащат една на друга Поне 3 от текстовете на закона за извънредното положение ще бъдат ремонтирани спешно от депутатите, след като в понеделник “24 часа” разкри, че от недоглеждане е блокиран бизнес за милиони. А много фирми са заплашени от фалити или затваряне. Заради чл

Бранителят Холмар Ейолфсон стартира поредицата от видео включвания с играчи от първия отбор на "Левски", в които футболистите „канят“ феновете в своите домове. От там те ще представят свои любими кътчета, предмети, сувенири и награди. Редом с това ще отговарят на въпроси и ще предизвикат свой съотборник да се включи в поредицата

Жителите на "Столипиново" и на останалите ромски квартали в Пловдив проявяват дисциплина и вероятно по тази причина там няма нито един болен от коронавируса, заявиха от полицията. На този етап от ОД на МВР не смятат да налагат по-строги мерки със затваряне на махалите. Изпратени са спецсили с кучета