Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват

Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки.

Бутилките трябва да бъдат здраво завити с корк от естествен материал.

Стъкленият съд трябва да е изработен от тъмно стъкло, което не пропуска слънчевите лъчи.

Той трябва да се затваря с естествен продукт от кората на корково дърво, което позволява на виното да диша и да узрява в специален режим.

Виното може да се съхранява и в стъклени буркани, каквато новост се е появила напоследък и за която читатели ни писаха, че се практикувала по селата. Честно казано, не сме я чували, но се пита какъв би могъл да бъде ефектът, и не можем да си отговорим.

Но...е нежелателно, доби и буркани от стъкло да изберете, да ги запушвате с пластмасови или метални капаци.

Нашият съвет е, че това значително ще повлияе на вкуса и на съдържанието на напитката, която все пак не е компот.

Според световните експерти в никакъв случай виното не трябва да се съхранява в пластмасов съд, въпреки че у нас мнозина го правят.

Той все пак е материал, който е способен да пропуска кислород и да предизвиква многократна макар и минималн ферментация.