От древни времена ябълкинте се приемат като ценен хранителен и диентичен продукт. Хората ги използват свежи и печенни за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречно-каменна болест, на простудна кашлица и прегракналост.
В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. Много рецепти от старата народна медицина са стигнали до нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина.
Храна и лекарство

При анемия (малокръвие) и безсилие. Прави се компот от ябълки и шипки, подсладен с мед. От компота се пие сутрин и вечер по една чаена чаша.
При камъни в бъбреците. За да има ефект е нужно всеки ден да се изпиват по 1,5 л сок от ябълки. Той се приготвя най-добре в сокоизстисквачка, като за това количество сок са необходими към 2 кг ябълки.
В продължение на два дена, всяка сутрин след 7 часа, през два часа, на гладно, се изпива по 1 ч. ч. сок от ябълки. Последната чаша не трябва да е след 8 часа вечерта. На третия ден сутринта се изпива чаена чаша ябълков сок, смесен с 50 мл вода и 50 мл зехтин. След 2 часа се изпива същият коктейл.
По време на лечението се препоръчва консумацията на по-лека храна. Това продължава до изхвърляне на камъните или в продължение на десет дни. Ако за това време няма резултат, прави се почивка един месец и процедурата се повтаря.
3-4 ябълки се нарязват и се варят 10 минути в литър вода. От сока се пие 3 пъти на ден по 1 чаена чаша преди ядене, а ябълките се изяждат след това.
При кашлица. Прави се отвара от кожата на ябълка и се пие по една чаена чаша преди ядене. 3 чаени чаши обелки от ябълки се заливат с 2 л вода, похлупват се и се варят 10-15 мин.
Една средно голяма ябълка и една глава лук се почистват, настъргват се на едро ренде, прибавя се 200 г чист пчелен мед и се разбърква добре. От тази смес се взима по 3 пъти на ден по една чаена лъжичка между храненията.
При гастрит. Две средно големи ябълки се обелват и настъргват на ситно ренде. Изяждат се сутрин на гладно, като се спазва следната схема: първия месец се консумират всеки ден, втория месец се консумират по 3 пъти в седмицата, а третия месец само веднъж в седмицата. В дните, когато се консумират ябълките, не трябва да се яде и пие нищо поне 3 часа след това.

За отслабване. Веднъж седмично се изяждат 2 кг ябълки за един ден, като с това се изпива и литър минерална вода.
При високо кръвно налягане. 7-8 средно големи ябълки се изяждат за един ден през час, като в този ден не се приема друга храна.
Сутрин се закусва с една настъргана ябълка, към нея се прибавя една супена лъжица мед и 2-3 суп. л. накиснати предварително овесени ядки и половин чаена лъжичка канела. Това продължава до нормализиране на кръвното налягане.
При болки в очите. Ябълките се сваряват, смачкват, взима се от кашицата, слага се в 2-3 слоя марля и се налага върху очите като компрес. Това успокоява болката много скоро и заедно с това укрепва зрението.
За пречистване на организма. Сутрин, веднъж в седмицата, се изяждат на гладен стомах по 2 средно големи ябълки.
При напукани пети. Една ябълка се нарязва на малки късчета, заливат се с мляко, колкото да се покрие, и се вари на слаб огън до сгъстяване. Прави се на кашичка, от която се взима, намазва се върху напуканите пети, покрива се с кърпа и марля и се прикрепва с лейкопласт. Компресът се задържа 30-40 минути, след което мястото се изплаква с топла вода.
Описаните рецепти нямат за цел да заместят стандартното лечение, предписано от професионални медицински лица. За всяко медицинско състояние или симптом винаги се консултирайте с лекар.
Ябълков сок с мед

При грип и настинка
Една супена лъжица ябълков сок и една чаена лъжичка мед се разбъркват и се взимат два-три пъти на ден преди ядене. Симптомите на простудата бързо изчезват, болките в гърлото намаляват и изчезват, а грипозното състояние се облекчава.
При артрити
Една супена лъжица сок и супена лъжица мед се разбъркват в чаена чаша с топла вода. При артритни болки сместа се пие сутрин и вечер преди ядене.
Равни части ябълков сок и мед се разбъркват добре. С тази смес се маже и втрива в мястото на болката. Намазаното място се превързва с марля, за да не се цапат дрехите.

При бъбречни и жлъчни инфекции
Чаена лъжичка ябълков сок, чаена лъжичка мед и чаена лъжичка сок от червени боровинки се смесват и се взима сутрин, обед и вечер преди ядене. При особено упорити инфекции лечението може да продължи и месец. То не изключва предписанията на лекаря, а напротив - подпомага ги.
При онкологични заболявания
Смес от ябълков сок и мед, взимани директно или като чай, по няколко пъти на ден, значително подобряват състоянието на болния, особено при лъчетерапия и химиотерапия. Действието е потвърдено при клинични статистически изследвания.
При трудно зарастващи рани
Равни количества мед и ябълков сок се смесват и се взимат поне два пъти на ден като добавка към всекидневната храна.
За понижаване на холестерола
Приготвя се чай от 2 чаши гореща вода, 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици ябълков сок. Пие се по една чаена чаша два пъти на ден. Това се препоръчва особено когато се консумират тлъсти храни.
При силна умора и изтощение
Половин чаена лъжичка ябълков сок и 1 супена лъжица мед се разбъркат в чаша гореща вода. Пие се по няколко пъти на ден. При съчетание с подходяща храна и физически упражнения умората и изтощението бързо изчезват.

За подобряване на храносмилането и имунитета
Задушени ябълки с канела
Продукти: 1,5 кг ябълки, 1/2 ч. ч. стафиди, 2 ч. лъж. канела, 1 ч. ч. вода.
Приготвяне: Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки еднакви парченца. Слагат се в тенджера и се прибавят стафидите и канелата. Залива се с водата и се разбърква. Вари се 10-15 минути до пълно сваряване на ябълките, които придобиват червеникаво-кафяв цвят. След охлаждане се съхранява в хладилник. Взимат се по 2-3 суп. лъж. 3 пъти на ден преди ядене.
При гастрит
Печени ябълки с канела
Приготвяне: Ябълките се измиват, разрязват се наполовинки, семките се почистват, като сърцевината се издълбава с нож. Подреждат се в тавичка за печене с отрязаната страна нагоре. В купичка се смесват канелата със захарта и с тази смес се запълват издълбаните ябълки и се поръсват отгоре. В тавичката се налива 1 ч. ч. вода. Тавичката се покрива с фолио и се пече 10 мин в силна, предварително загрята фурна, след което фолиото се отстранява и печенето продължава още 15 мин до пълно омекване на ябълките.
Докато са топли, печените ябълки се посипват с натрошените и леко запечени орехи. Сервират се охладени.
Коментари