Миналата седмица контейнер с 24 т свинско месо потегли от Пуерто Калдера към Китай. С това Коста Рика стана първата централноамериканска държава, която изнася този вид месо на основния световен пазар на този вид месо – китайския.
Преговорният процес по износа на свинско месо между двете държави стартира през 2013 г. с подписване на протокол за ветеринарно-санитарни изисквания. През 2016 г. китайските власти правят одит на потенциалните експортни предприятия.
През 2019 г. Коста Рика изнася за Китай около 15 хил. т  говеждо месо, а тази година планира да експортира не само месо от ЕРД, но и 3 хил. т свинско. Освен свинско месо ще изнася и сланина, кожи, уши, субпродукти и др.
Сега на етап сертификация за достъп до този азиатски пазар са още 9 свинекомплекса от Коста Рика. Подготвят документи и още 2 месопреработвателни предприятия.