Първата резитба е през пролетта

Първата резитба след засаждането на дръвчето се извършва рано през пролетта. Когато засаждането се направи през пролетта, резитбата се извършва веднага след това. Фиданката се съкращава на 6-7 пъпки над определената височина на стъблото. В любителските градини то трябва да е около 50 см. Затова се съкращава на около 60 см височина, като се прерязва над пъпка, която се намира над мястото, където се намира чепът на подложката.

В случай че в зоната на формиране короната на дръвчето има предивременни клончета, те се съкращават на една-две пъпки, а останалите - се премахват. Обикновено от най-високата част на засаденото дръвче през пролетта покарват 5-6 леторасъла.

През лятото, обикновено юни, от покаралите леторасли се избира един за водач и три за скелетни клонки. За водач трябва да се предпочете този, които е най-високо разположен, а за скелетни клонки - тези с 2-3 пъпки по-надолу. Летораслите, които ще се използуват за скелетни клони, трябва да бъдат също силни и да са разположени равномерно около ствола, т. е. да образуват ъгъл на разминаване около 120 градуса помежду си.

Правят се и летни резитби

При формиране на подобрена етажна корона се правят и някои летни резитби. Когато летораслите са достигнали 10-12 см, обикновено през май, се извършва филизене. С него се премахват конкурентите на продължителите на скелетните клони и разклоненията им. За продължители се запазват най-силните и най-високо разположените леторасли.

Излишните леторасли, намиращи се в близост до оставените за продължители или за разклонения, се премахват.

През втората половина на юни се извършва пензиране на обрастващите леторасли, на които се желае да се спре или да се отслаби растежът.

По-добре е те да се навеждат, вместо да се пензират. Навеждането се извършва по същото време, когато се прави пензирането.

По-силните и растящи навътре в короната леторасли се премахват, ако сгъстяват короната.

Избор на водач и скелетни клони

Често разсадниците предлагат дръвчетата, чиято корона е почти формирана. И тук за водач се избира най-високо разположената и най-силната клонка. Ако по някаква причина тя е повредена или изкривена, се използува следващата по-ниско разположена клонка, а повредената - се изрязва.

За скелетни клони се избират най-често 3 клонки, които са разположени равномерно около водача и, които с него образуват ъгъл, по-голям от 45°.

Когато някоя от клонките е наведена, тя се изправя чрез привързване, а тези, които растат изправено - се отклоняват.

Първите две клонки, които растат под водача и всички други клонки, които няма да са скелетни, се премахват.

Избраните скелетни клонки се съкращават с около 1/3 до 1/2 от дължината им. По-силните и по-високо разположени клонки се режат по-силно, по-слабите и по-ниско разположените - по-слабо. По такъв начин се постига уравновесяване на короната през следващите години. След като се изрежат всички скелетни клонки, върховете им трябва да бъдат приблизително на еднаква височина.

Съкращаването започва от най-слабата клонка, която се реже най-малко. Останалите скелетни клонки се режат на височината на най-слабата. Съкращаването се извършва над добре развита външна пъпка. Когато от едната страна на короната има по-голямо празно пространство, клонката се реже на странична пъпка, разположена откъм същата страна.

Водачът се реже последен. Дължината му след резитбата трябва да бъде с около 1/4 по-голяма от дължината на скелетните клонки, или той надвишава върховете на скелетните клонки с 5-6 пъпки. Водачът се съкращава над пъпка, която се намира над отреза на чепа.

Внимавайте да не допуснете грешки

Понякога резитбата може да причини вреда на ябълковото дърво и дори да доведе до понижаване на добива му.

За да се избегнат някои грешки, трябва да се ръководите от основното правилото, а именно: на силно растящите дървета да не се прави силна резитба (силно съкращаване) на едногодишния прираст. Ако се съкрати едногодишният прираст, короната се сгъстява и дървото започва да плододава по-късно.

При сортове, които плододават на дълги разклонения, чрез силната резитба се премахва по-голяма част от плодните пъпки, вследствие на което добивът намалява. Сравнително по-силна резитба е необходимо да се направи на млади дървета, които имат слаб прираст.

Старото дърво се подмладява

Ако имате старо ябълково дърво, може да го подмладите, като му направите подходяща резитба.

От покаралите лакомци се избират тези, които имат най-подходящо място за възстановяване на короната на дървото. Те се съкращават слабо. Силни клонки, които са конкуренти на оставените клонки за продължители, се превиват или се съкращават силно, за да се превърнат в плодни клонки.

По принцип силното съкращаване трябва да се избягва и да се заменя с наклоняване и превиване. Излишните клонки се премахват. След 2-3 години подмладените дървета възстановяват короната си и започват да дават нормални добиви.