На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните обстоятелства на експортните пазари след наложените от САЩ вносни мита от 25% върху някои продукти, включително и вино.

Той предвижда всички държави членки, които прилагат мярката за популяризиране в трети държави да увеличат интензитета на помощта от Европейския фонд за гарантиране в земеделието от 50% на 60% от допустимите разходи по проект.

Увеличеното участие на ЕС във финансирането по мярката ще се прилага за период от 12 месеца от влизане в сила на регламента. Ще важи за всички подадени и одобрени през този период заявления за предоставяне на финансова помощ по мярката.

Към настоящия момент в наредбата държавната помощ е регламентирана в размер на до 30% от допустимите разходи (при финансиране от ЕФГЗ 50%), но предвид увеличеното участие на ЕС на до 60%, за периода от 12 месеца размерът на държавната помощ е необходимо да бъде нормативно съобразен и да бъде в размер на до 20% от допустимите разходи.

Предложеното допълнение на наредба 6 от 2018 г. е съобразено с извършените промени в националната програма, утвърдени от министъра на земеделието, храните и горите на 14.02.2020 г.

Потенциално заинтересовани страни от приемането на наредбата са асоциации, организации и предприятия-винопроизводители, които произвеждат вино със защитено наименование за произход, защитено географско указание или сортови вина без ЗНП/ЗГУ, казват от МЗХГ. Очакваният брой на бенефициентите по мярката е около 10 винопроизводители, асоциации и организации, становища могат да подадат до 4-и март.