Продукти: 2 и 1/2 ч. чаша ориз, 2 стръка праз, 2-3 глави лук, 1 ч. чаша печурки ()може и стерилизирани, червен и черен пипер, джоджен, копър, 8-10 маслини (по желание), 1 и 1/2 каф. чашка олио.

Приготвяне: В олиото запържете нарязания на ситно лук. Добавете и запържете наситнения праз. Прибавете ориза и задушавайте за няколко минути, за да може оризът да се "застъкли". Налейте топла вода (при съотношение с ориза 3:1). Подправете с червен и черен пипер, джоджен и копър. Варете под похлупак, на средно силен котлон, до готовност на ориза.

Дръпнете от котлона и добавете гъбите и почистените маслини. Върнете на огъня за още няколко минути, за да може ястието "да си поеме" гъбите и маслините.

Любителите на месцето могат да заменят гъбите с колбас.