Продукти: 1 кг овче месо (по желание можете да го замените с друго), 2 глави лук, 1 каф. чаша ориз, 1 каф. чаша олио, червен пипер и сол на вкус, 4 домата (може и от консерва), 1/2 връзка магданоз, черен пипер.

Приготвяне: Нарязаното на хапки месо и лукът, нарязан на полумесеци, се запържват в сгорещено олио. Отделно смесете 1 суп. лъжица растително масло със солта и червения пипер и изсипете при месото. Налейте 2 ч. чаши гореща вода и задушавайте, на средно силен котлон, докато месото омекне. Добавете ориза и червените домати, които предварително са обелени и настъргани на ренде.

Разбъркайте добре и прехвърлете в пръстен гювеч или тавичка. Налейте гореща вода да покрие продуктите. Печете в предварително загрята силна фурна.

Гювечът се поднася топъл, поръсен отгоре със ситно нарязан магданоз и черен пипер.