Погрижете се за носачките

Гъските започват да снасят от края на февруари и през пролетните месеци. Ще получавате повече снесени яйца само ако гъските са добре охранени. Затова сега не трябва да допускате носачките да отслабват. Освен по-малко снесени яйца от слаба гъска те ще са и по-леки. А за получаването на оплодени яйца гъските трябва да са получавали подхранване още от есента.

Ще намалите риска от снасяне на неоплодени яйца като сега започнете да изхранвате покълнало зърно (овес и ечемик), смесено с мляко, сенно брашно, моркови и по 2 капки на гъска витаминни добавки - например тривитаминол (А, D3 и Е).

Освен това трябва да знаете, че по време на развъдния сезон не трябва да сменяте рязко дневната дажба, защото това води до стрес, който от своя страна затормозява яйцеснасянето.

Един гъсок дневно трябва да получава не по-малко от 600 г фураж. Сега давайте на всеки гъсок и по 100 г покълнало зърно.

Храненето на птиците преди пронасянето и в началото на пронасянето трябва да е съобразено с породата, продължителността на яйцеснасяне и количеството снесени яйца.

Февруарските гъски трябва да са с половин килограм по-тежки от гъсоците
Февруарските гъски трябва да са с половин килограм по-тежки от гъсоците