Сеитба по единично или гъсто засяване

19 февруари 2020
Зеленчуци
19494
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Според големината на съда

Когато избирате съдовете и начина на засяване, имайте предвид продължителността на отглеждане на разсада. Така например доматите се нуждаят от повече пространство, както и от повече време.

Може първо да се направи гъст разсад, като после растенията се пикират.

В сандъче

В него семената се сеят доста нагъсто. За да не се окажат твърде дълбоко, в началото ги разпръснете по повърхността, а после ги покрийте със слой леко влажна торопочвена смес.

Трябва да спазвате принципът: колкото са по-малки семената, толкова по-тънък е слоят.

Сандъчето се покрива със стъкло или найлон, а след като растенията покълнат, се маха.

Съдовете се поставят на топло място.

До появата на кълновете се следи почвата да е добре навлажнена, но при поливането да се внимава, за да не се отмият семената.

Осигурете оптимални условия за растенията

Светлината, топлината и влажността са от значение за пониците

Основният фактор, който ограничава растежа на пониците вкъщи, е светлината. При недостиг на светлина стъблата силно се удължават, стават тънки и бледозелени.

Затова трябва да разположите разсада на южните или източни прозорци, колкото е възможно по-близо до стъклата. Дори на половин метър навътре в стаята растенията ще страдат от недостиг на слънчеви лъчи.

Добре е съдовете с разсада да са наредени на перваза в не много редове. В случай на нужда, погрижете се за допълнително осветяване.

Следващата трудност при отглеждане на разсада е да спазвате оптимален температурен режим. Пониците ще са здрави, ако в стаята не е горещо. Особено важно е нощната температура да не е висока и да е по-ниска от дневната. Ако има нужда, трябва да осигурите допълнителна топлина.

Стайният разсад страда също така и то в значителна степен от сухия въздух. За целта може да пръскате растенията (сутрин и вечер), да сложите открити съдове с вода на перваза и мокра кърпа на парното и други.

В началните етапи трябва да се полива особено внимателно, за да не се открият семената.

БЕЗ РАЗСАЖДАНЕ

Някои растения не се разсаждат, защото корените им се травмират. Такива са представителите на сем. Тиквови.

Краставичките се сеят по единично в самостоятелни саксийки или терини.

Тиквички, пъпеши и тикви най-често се сеят директно в лехата.

Топлината е от основно значение и за разсадите вкъщи, и за отглежданите в парник

Осигуряването на правилна топлина за разсадите е от решаващо значение за правилното развитие на растенията. Тя е различна през отделните фенофази, през които преминават младите култури.

Така например до поникването по-високата температура предопределя по-бързото покълване на семената и съответно появата на пониците на почвената повърхност. С напредването на развитието растенията се нуждаят от по-малко топлина, тя трябва да е умерена. Към края, непосредствено преди разсаждането, разсадите преминават през период на закаляване.

В парниците

Когато разсадите се отглеждат в парници или оранжерии, затоплянето в тях става посредством отоплителна инсталация или биотопливо.

Основният недостатък на отоплението с отоплителни уреди е, че те затоплят въздуха, докато температурата на почвата в съоръжението остава ниска. Това се отразява неблагоприятно на покълването на семената, а поникналите растения - не се развиват нормално, защото корените им остават при неблагоприятен топлинен режим.

Затова много градинари предпочитат да засяват семената в съдове, които да поставят на стелажи, които се намират на желана височина от почвената повърхност . 

Почвата от градината трябва да е перфектна

Покълването и поникването става по-лесно

Почвата има голямо значение при отглеждането на разсадите. Тя е важна както за домашните разсади, така и при засаждането на зеленчуците на постоянно място в градината.

Затова препоръката е торопочвената смес да е с малки частици, за да могат семената по-лесно да покълнат и да се покажат на повърхността.

За разсадите

Не използвайте само почва от градината. Винаги правете почвена смес, която да съдържа различни компоненти, които я правят по-подходяща за младите растения.

Препоръчително е да включите добре угнил и пресят оборски тор, компост, торф, минерални торове и други подходящи съставки.

В градината

В много дворни и вилни места почвите са доста тежки и не много подходящи особено за първите зеленчуци, които се засаждат в лехата - салати, спанак, лук, чесън и други.

Затова е препоръчително ранните зеленчуци да се засаждат на по-леки, водопропускливи и топли почви. Много подходящи за тях са високите лехи, които отговарят на тези условия.

Още от Зеленчуци
0

. Равна повърхност - за много ранни или късни зеленчукови култури. Отглеждат се лук, чесън, бакла, грах, моркови, репички, спанак, салати, марули и други.

0

Подходящо е за ранно производство Градинарите, които разполагат с парници и оранжерии могат да си отгледат много ранни домати в тях. Обикновено това са по-сложни конструкции

0

Ако още не сте засели пипера, патладжана, както и доматите, побързайте. За градинарите, които правят разсада в леха в градината, напомняме, че може да вземат някои превантивни мерки

0

Ранният пипер се отглежда на открито. За целта предварително се произвежда разсад в топъл парник, а при по-малки количества - и в домашни условия. Пиперът изисква повече топлина Растенията се

0

. Водният лук и празът за разсад се засяват на открити лехи. . Продължава сеитбата на всички кореноплодни зеленчукови видове - моркови, репички и др. . Засява се магданоз и други подправки.

Последни новини
0

Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките

0

АИКБ: Тя да действа месец, а през това време да се поправи извънредният закон Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса

0

Министърът обеща да предложи да се замразят чиновническите заплати и да не се раздават бонуси Готвим актуализация на бюджета, когато бъдем готови, ще го обявим

0

Смесването им има латентни последици Някои стопани на домашни любмци варят каши и към тях добавят суха храна - за повече “хранителност". Но всички ветеринарни специалисти в един глас предупреждават:

0

Акарите (кърлежите), предизвикващи вароатозата, навлизат в онези килийки, чиито личинки са напълно развити и които пчелите са започнали да подготвят за запечатване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата стои и чака становище може ли да продължат големи строежи на пътища и друга инфраструктура. Агенцията по обществени поръчки изяснява с комисии в парламента какво точно са решили На България ѝ се разминаха фиксирането на цените на всички стоки и наказанията за “невярна” информация за коронавируса

Героят от САЩ '94 Петър Александров, който е част от треньорския щаб на швейцарския  “Аарау”, се включи в изключително забавно и много професионално монтирано видео, с което целият отбор отправи послание “Заедно ще се справим”. Защитникът Раул Гигер се оказва в “голяма нужда” - в тоалетната е, а му е свършила хартията

Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките, които работят у нас. До дни БНБ ще обяви решението си, с което им позволява така да помогнат на кредитополучателите, затруднени от извънредното положение