Учени от британския университет в Шефилд научиха сирийските бежанци да отглеждат зеленчуци в пустинята. Те са използвали пяна от стари матраци вместо почва, според The London Economic.

Експериментът е проведен в сирийския бежански лагер Заатари в Йордания. Експертите по хидропоника (отглеждане на растения без почва) и опазване на почвата заедно със сирийските бежанци, много от които са опитни фермери, успяха да отглеждат домати, чушки, патладжан и билки в пустинята. Като "почви" за отглеждане на растенията те използваха пълнежи за матраци - предимно пяна от каучук. Преди това изследователи в лабораториите на университета в Шефилд откриха, че пяната може да се използва като място за размножаване на култури.

Учените показаха на бежанците как да пълнят контейнери с пяна и балансиран хранителен разтвор, както и да засаждат разсад директно в пълнежа, който поддържа корените на растението, докато расте.

Работейки в тясно сътрудничество с бежанците, екипът създаде „пустинни градини“, осигуряващи на хората в лагера пресни зеленчуци и билки, които толкова липсват в суровите пустинни условия. Прави впечатление, че този метод на отглеждане изисква 70-80% по-малко вода, отколкото при засаждане директно в почвата. И най-важното - няма нужда да се използват пестициди.

След като финансира проекта, по време на който близо 1 000 бежанци бяха обучени в иновативния метод за отглеждане на зеленчуци, Шефилдският университет направи публичен призив да направи тази инициатива устойчива и да я разшири в други бежански лагери.

Проектът на пустинната градина на университета в Шефилд предоставя на хората уменията, от които се нуждаят, за да отглеждат свежи продукти и да осигурят заетост, както и за подобряване на здравето и екологичността на лагерите. Такива „градини“ ще помогнат за решаването на два проблема наведнъж: използването на старите матраци, които бързо се натрупват в бежански лагери, както и отглеждането на пресни продукти в пренаселена пустинна среда.