Дори страховете, свързани с коронавируса, да не достигнат нивата на паника, които бяха наблюдавани в края на януари, все пак тревогите и съмненията ще се върнат на финансовите пазари.

Новата система за диагностика и докладване в Китай установи 15 000 нови случая в Хубей. Така общият брой на заразените с вируса пациенти надхвърли 60 000, а броят на смъртните случаи достигна 1400.

Цените на зърното в Европа се поддържат от продължаващият спад на еврото, което сега се търгува на 1.0830 - най-ниското ниво от април 2017 г. Така курсът евро / долар падна с -2,7% на месец. Въз основа на текущите цени спадът на еврото позволява цените да се повишат с 5 евро / тон за пшеница и 10 евро / тон за рапица.

Слабото евро, съчетано с добрата европейска динамика на износа през последните няколко седмици, позволи цените да останат на сегашните нива на Euronext, въпреки спада на цените в Черноморския регион и Чикаго.

Най-оптимистичните оператори в САЩ все още се надяват, че Китай ще изпълни търговското споразумение, подписано на 15 януари, което влезе в сила на 15 февруари.

Това стимулира обратното изкупуване на къси позиции на продуктите от соевия комплекс. Този фактор също носи увереност на пазара на маслодайните семена, въпреки факта, че цените на палмовото масло отново падат.

Скорошните валежи в Южна Америка допълнително засилват перспективите за високо производство. Бразилските пазарни анализатори повишиха прогнозата си за добива на соя с 2 млн.тона до 126,3 млн. тона.

Аржентинската фондова борса Росарио повиши прогнозата за реколтата на страната до 55 млн. тона соя и 50 млн. тона царевица.

Черноморски пазар

Производителите се подготвят за пролетната кампания. Рентабилността, осигурена от различни култури, остава един от най-важните фактори при вземането на решение за сеитбообращението за следващия сезон.

Царевицата и слънчогледът обикновено са начело в класацията на най-печелившите култури.

Така, тази година площта при отглеждане на слънчоглед в Украйна и в Русия отново може да достигне нови върхове.

Лидерството, което Украйна традиционно имаше по отношение на Русия по отношение на производството, намалява, докато двете страни са почти на едно и също ниво в челните позиции на водещите световни производители на слънчоглед.