Потреблението на фураж от родителското птиче стадо в продуктивния период не трябва толкова силно да се ограничава, колково по време на отглеждането на птиците. Въпреки това не може да се гарантира, че всичките птици ще получава достатъчно количество фураж. Случва се заради това, че на етап отглеждане птиците са свикнали да изяждат фуража много бързо.
Погрижете се за това всички кокошки могат да започнат да ядат едновременно. Раздаването на фуража трябва да продължава не повече от три минути. Ако това е невъзможно, сложете допълнителни бункерни хранилки, използвайте друга система за хранене или започнете да раздаване фуража от центъра на птицефермата.
А как може да сте сигурни, че сте постигнали златната среда при храненето на петлите – т.е., че фуражът не е прекалено много и не е прекалено малко?
Измерете височината на линията на хранене на петлите - тя трябва да е по-нагоре от тази на кокошките. Отначало нахранете кокошките, а след няколко минути – петлите. Проверете могат ли петлите да ползват своите хранилки или много от тях ядат заедно с кокошките.