Самолетен способ ще се използва през тази година за борба с градушките. Това коментира в Русе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, предаде БТА.

Тя обясни, че се очаква през пролетта да бъде пуснат в експлоатация седми радар, който ще е разположен на територията на Шумен. С него ще се осигури възможност за национално покритие.

Кръстева припомни, че досега съществуващите противоградни ракетни площадки защитават 22 млн. декара, което е малко повече от една трета от територията на страната. По думите й чрез самолетния способ ще се покрие и останалата част от територията на държавата.

Кръстева обясни, че по самото му въвеждане в експлоатация има още процедурни и технически въпроси, които трябва да се решат. По тази причина вероятно няма да бъде покрит целият сезон, чието начало е от април. Очакванията са този вид противоградна защита да се използва от лятото.

Заместник-министърът каза още, че чрез самолетния способ облаците ще бъдат обработвани предварително. Тя припомни, че се работи и по сформирането на доброволен взаимно-спомагателен фонд за обезщетения от градушки. Кръстева каза още, че през миналата година 98 632 декара със земеделска продукция в страната са били унищожени напълно от градушка.

Заместник-министърът на земеделието и експерти участват в Русе в среща със земеделски производители, на която се дискутират новостите в кампанията за "Директни плащания 2020". Целта е те да бъдат запознати и с предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., както и с новостите в законодателството в сектор "Животновъдство".