Причината да ги загубим е човешката дейност. Насекомите страдат от унищожаване на местообитанията, прекомерна употреба на пестициди и изменение на климата. Намаляването на техния брой води до верижна реакция, която се отразява негативно на други живи организми и икономиката.

Сегашната скорост на изчезване на биологичните видове е толкова висока, че учените все повече говорят за настъпването на ново голямо измиране, шесто поред в историята на Земята. Според груби оценки, около милион видове животни, растения и гъби са изложени на риск. И около половината от тях са насекоми.

Основната причина за намаляването на броя и разнообразието от насекоми е човешката дейност. Според учените тези същества са най-засегнати от унищожаването на естественото им местообитание и замърсяването, предимно с пестициди. Други фактори включват разпространението на чужди видове, прекомерната експлоатация на популациите от хората и изменението на климата.

Изчезването на всеки вид води до негативни последици, но при насекомите цената на загубата е особено висока. Пеперуди, бръмбари, пчели, мравки, водни кончета и много други предоставят основни екосистемни услуги, включително опрашване, управление на отпадъците и пренос на хранителни вещества. Само в САЩ цената на тези услуги се оценява на 57 милиарда долара годишно.

Освен това насекомите се считат за основа на хранителните вериги. Много животни разчитат на тях като на изобилен и надежден източник на храна. Например, намаляването на броя на птиците в Северна Америка и Европа може да се дължи именно на намаляване броя на насекомите.

Защитата на насекомите се усложнява от факта, че те все още са много слабо проучени. Ентомолозите смятат, че в света има около 5,5 милиона вида. Нещо повече, само една пета от това разнообразие е известна на науката - около 1 милион вида, а само на 8 400 от тях е отреден екологичен статус.

Точният брой насекоми, които вече са изчезнали по вина на човека, не е известен. Изследователите обаче смятат, че той може да достигне 5-10% от общия им брой.

Като се има предвид колко важна роля играят насекомите в екосистемите и икономиките, намаляването на техния брой ще доведе до катастрофални последици. За да ги избегнат, учените настояват човечеството да предприеме подходящи мерки сега.

Изчезването на насекомите е само един от много екологични проблеми, причинени от човешки дейности. Повече от двеста учени от Future Earth са убедени, че е дошло време да се говори за системен срив на планетата. И остава все по-малко време да го спрем. А най-новите математически модели на изменението на климата на Земята значително коригираха прогнозата за ръст на средните годишни температури до края на този век.