Линеенето при котките е физиологичен процес. Той е обусловен от смяната на космената покривка на фона на стареенето на косъма и смяната му с нов.

Всички котки освен голите породи периодично линеят.

Но има някои породни особености, които влияят на количеството и честотата на смяната на космената покривка. Сред тези породи са британските, персийските котки и породата мейн кун.

Котките линеят два пъти годишно - напролет и наесен. Здравословното състояние на животното, качеството на хранене и климатичните условия се отразяват на интензивността на линеенето. Средната продължителост на едно линеене е от 14 дни до 3 седмици.

Пролетното линеене е по-изразено

Ако котката ви е стресирана и страда от дефицит на витамини, линеенето може да продължи с месеци. На стопанина на котката може да му изглежда, че котката линее постоянно.

Причини за силно линеене при котката, което не е свързано със сезона:

Заболявания и нарушения в процеси от обменен характер. Повишеното падане на козината между сезонното линеене ветеринарните специалисти най-често свързват с нарушен метаболизъм

Могат да провокират силно падане на козината алергична реакция, дерматити, гъбични и патогенни бактериални микроорганизми. Кожата е своеобразно огледало на състоянието на вътрешните органи. При заболявания на бъбреците и на щитовидната жлеза или при намаляване на имунния статус и при проблеми с щитовидната жлеза козината започва да пада.

Прекалено сухият и топъл въздух също е причина за повишено линеене. Котките са животни, които обичат топлината, затова в студеното време се стараят да са максимално близо до източник на топлина, като често окупират радиаторите. И това не е проблем, ако котката прекарва достатъчно време навън на студа. Но ако котката не излиза навън, линеенето й ще бъде дълго - дори може да стане дори целогодишно.

Редовно решете котката си
Редовно решете котката си
Прекалено сухият и топъл въздух в апартаментите през зимата също е причина за удължено линеене
Прекалено сухият и топъл въздух в апартаментите през зимата също е причина за удължено линеене