Препоръкте на специалистите са да се съобразите с инструкциите за екслоатация. Там ясно са посочени работните параметри и трябва да ги спазвате.
Кои са те:
Температура: Разнообразието от системни инкубатори обуславя малки разлики в температурата при инкубиране и люпене на яйцата в рамките на 1-1,5 градуса. Важно е да знаете, че температурата на въздуха в плоските инкубатори се поддържа малко по-висока от тази в шкафовите. При тях отоплението идва отгоре, от нагревателите, разположени под капака. В резултат на това горната част на яйцата се загрява повече - около 38-33,5 градуса. А долната - около 37,6-37,8 градуса.
В естествени условия квачката, която е с телесна температура около 40 градуса, загрява горната част на яйцата до около 38-39 градуса. А долната с 1-2 градуса по-ниско. Но това зависи от постелята в полога и температурата на възуха в птичарника.
Влажност на въздуха в инкубатора влияе върху развитието на зародишите.
С влажността се регулират топлоотделянето и изпарението, което е свързано с изсушаването и олекването на яйцата.
Защо обръщането е много важна манипулация:
- жълтъкът, като по-лек от белтъка, се старае да изплува нагоре. С обръщането му се избягва залепването му за черупката;
- след обръщането, попадналият долу по-лек жълтък се издига заедно със зародиша нагоре. Така съдържанието в жълтъка се размесва и зародишът попада в "сектор" с нови, по-богати хранителни вещества;
- с обръщането температурата във всички яйца се изравнява.
Охлаждането на яйцата по време на инкубиране предизвиква промени в температурата им между 5 и 9 градуса. То се извършва 1-3 пъти в денонощието според вида на яйцата - кокоши, пуйчи, пачи или гъши.
Въздухообменът в инкубатора е задължителен. Той осигурява пресен и чист въздух с над 21% кислород. И, разбира се, отвежда навън въглеродния диоксид. (ХФ)
Коментари