Министерството на земеделието на Русия планира ежегодно да определя размера на квотата за износ на зърно от Русия въз основа на размера на реколтата и обема на вътрешното търсене и пренос.
Това съобщи пред журналисти в кулоарите на XI конгрес на Националния съюз на производителите на мляко зам.-министърът на земеделието на Русия Оксана Лут.
Този обем ще се определя всеки сезон в зависимост от това каква реколта имаме, каза тя.
Квотата ще зависи от вътрешното търсене и баланса, който се прави всяка година.
Заместник-министърът отбеляза, че според нея е необходим механизъм за ограничаване и регулиране, защото експортът е добро нещо, но не трябва да се оставя вътрешният пазар без зърно.
Но има и други съображения, както съобщи зерно онлайн.
Министерството на земеделието на Руската федерация на 13 януари още информира за началото на подготовката на проект на правителствено постановление за въвеждане на временно ограничение на износа на зърнени култури за страни, които не са членки на Евразийския икономически съюз - ЕАЕВ.
На 14 януари 2020 г. министерството обяви възможността за въвеждане на нетарифна квота за износа на зърно от Русия от 20 милиона тона през втората половина на селскостопанската година, която продължава от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г.
Според ведомството действието на квотата ще позволи да се избегне недостигът на зърно на вътрешния пазар на Русия и ЕАЕВ.
Експортът през първата половина на сезона възлиза на около 25 милиона тона. Прогнозата за текущата селскостопанска година до 30 юни 2020 г. е да се изнесат 45 милиона тона, от които 36 милиона тона пшеница.