Всички болни и недоразвити части се премахват

Зимното почистване на лозите е лесна и приятна работа. А трябва да се знае, че ползата от нея е много голяма.

Растенията ви показват всичко, което им се е случило през зимата или ги е натоварило. Освен това са оголени и имате прекрасната възможност да работите много по-спокойно.

Започнете от това правило

Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части.

Това е най-сигурният начин един лозар да съумее да унищожи зимуващите форми на немалко болести като антракнозата, освен това и да се спаси от голяма част от нападенията на червения овощен акар и други ранни пролетни неприятели.

Както стана ясно от информацията на агрометеоролозите, вече към края на месец февруари, а дори и по-раничко, спокойно ще може да започне и резитба на лозята в по-топлите дни от месеца. Просто времето тази година явно по-рано ще ни го позволява.

Желателно е рязането да приключи преди започването на сокодвижението на лозите.

Стопаните с малко лозя нямат проблем да изчакат, а тези с по-големи площи могат да започнат и по-рано.

Резитбата трябва да се извършва избирателно макар и да имате много време за нея.

Препоръчително е най-напред да се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване, в най-защитените райони и с най-мекия микроклимат.

Винаги е по-добре да започне да се реже първо от винените сортове, това е правило. Причината е в това, че те са по принцип сравнително по-студоустойчиви. Говорим за Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен и др.

Резитбените операции на десертните сортове винаги е по-добре да си оставите за един по-късен етап.

Преди да напъпят лозите се погрижете за това състоянието им да е добро и да ги почистите
Преди да напъпят лозите се погрижете за това състоянието им да е добро и да ги почистите