Зимно да се почистят лозите

02 февруари 2020
В лозята
33939
1 2
 

Всички болни и недоразвити части се премахват

Зимното почистване на лозите е лесна и приятна работа. А трябва да се знае, че ползата от нея е много голяма.

Растенията ви показват всичко, което им се е случило през зимата или ги е натоварило. Освен това са оголени и имате прекрасната възможност да работите много по-спокойно.

Започнете от това правило

Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части.

Това е най-сигурният начин един лозар да съумее да унищожи зимуващите форми на немалко болести като антракнозата, освен това и да се спаси от голяма част от нападенията на червения овощен акар и други ранни пролетни неприятели.

Както стана ясно от информацията на агрометеоролозите, вече към края на месец февруари, а дори и по-раничко, спокойно ще може да започне и резитба на лозята в по-топлите дни от месеца. Просто времето тази година явно по-рано ще ни го позволява.

Желателно е рязането да приключи преди започването на сокодвижението на лозите.

Стопаните с малко лозя нямат проблем да изчакат, а тези с по-големи площи могат да започнат и по-рано.

Резитбата трябва да се извършва избирателно макар и да имате много време за нея.

Препоръчително е най-напред да се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване, в най-защитените райони и с най-мекия микроклимат.

Винаги е по-добре да започне да се реже първо от винените сортове, това е правило. Причината е в това, че те са по принцип сравнително по-студоустойчиви. Говорим за Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен и др.

Резитбените операции на десертните сортове винаги е по-добре да си оставите за един по-късен етап.

Още от В лозята
0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роботи, говорещи повече от 53 езика, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини, съобщи БГНЕС. Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион

На 80 години почина шефът на европейската борба Цено Ценов. Ценов е роден на 9 септември 1939 година в село Марково, Пловдивско. Завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология и история". Целият му живот бе отдаден на борбата. Първо работи като секретар на федерацията, а след това две години е неин председател

Като гледах първата пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взете от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. това заяви преди минути в спецсъда Атанас Бобоков В килията даже един ат арестантите се