През зимата можете да ги приготвяте с ориз и гъби, завити в листа от кисело зеле, а през лятото - с прясно зеле и кайма.
Продукти: 3 кг зеле, 1 кг свинско месо, 150 г свинска мас, 130 г заквасена сметана, 30 г доматено пюре, 1,5 л вода, 2 глави лук, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Ако използвате прясно зеле, първо трябва да го попарите, за да омекне. Разделете го на листа. Нарежете лука на ситно и го запържете в свинската мас.
Нарежете месото на тънки филийки, начукайте го и го подправете със сол и черен пипер.
Върху всеки зелев лист поставете по едно парче месо и по една чаена лъжичка от задушения лук. Завийте сармите.
Покрийте дъното на тавата с цели зелеви листа и отгоре подредете завитите сарми. Налейте гореща вода и добавете сол. Водата трябва да е 1-2 см над сармите.
Добавете доматеното пюре и заквасената сметана. Поставете във фурна, предварително загрята до 160°C, за 30-40 минути.
Коментари