Ситуацията на европейския пазар става все по-сложна и дори парадоксална, поради продължаващите стачки в пристанищата на Франция.

Докато търсенето на международната арена поддържа цените, пристанищата са изправени пред трудна ситуация с проблеми при доставките и товаренето на корабите.

Обемите на на износа не са достатъчни, което увеличава премиите за зърното, което може да бъде доставено в пристанищата.

Операторите срещат трудности при изпълнение на физически договори за износ, което води до факта, че спедиторите и купувачите търсят алтернативи в съседни страни.

На този фон цените на Euronext са във „изостанало състояние“, тоест цените на зърнените култури с кратки срокове за доставка са по-високи от цените за доставки с по-дълги срокове на доставка.

На международната сцена Япония изкупува 108 296 тона брашно от САЩ и Канада. Южна Корея закупи 69 000 тона царевица от Южна Америка.

Цените на рапицата вчера леко паднаха, като все още игнорираха слабостта на пазара на палмата. В момента пазарът на палмово масло е на кръстопът между намаляващото производство в Малайзия и ограниченото търсене от Индия.

Операторите все още очакват уточняване на китайските покупки на американска соя, като част от търговско споразумение, подписано на 15 януари.

Еврото не показа съществени промени и се намира на 1.1080.