Рибата трябва да присъства в менюто на всеки. С нея могат да се приготвят много вкусни и най-важното, здравословни ястия, които ще се харесат както на възрастни, така и на деца.

шишчета в бутер тесто

Продукти: 200 г пъстърва, 200 г твърд кашкавал, 250 г бутер тесто, 1 жълтък за намазване, сол на вкус.

Нарежете рибното филе на малки парченца, кашкавала нарежете на малки кубчета. Леко разточете тестото и го нарежете на ивици с ширина около 2 см. На дървено шишче нанижете парчета риба и кашкавал, като ги редувате. Всяко шишче увийте с ивицата бутер тесто. Намажете отгоре с жълтък. Печете в загрята до 180-200 градуса фурна за около 20 минути.

Шишчетата можете да разнообразите с парчета зеленчуци (карфиол, броколи, чушка).

пълнени шницели

Продукти: За кюфтетата: 1 кг филе от щука 1 кг, 2 глави лук, 1 голям морков, 50 г масло, 100-150 г стар хляб, 0,5 ч. чаши прясно мляко.

За пълнежа: 1 глава лук, 200 г филе от червена риба, 50 г масло.

Нарежете морковите и лука на едро и ги задушете в маслото, докато омекнат. Хляба накиснете в прясното мляко. Задушените зеленчуци, изцедения от млякото хляб и филето от щука се смилат в месомелачка. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре получената кайма.

За пълнежа нарежете червената риба и лука на малки парченца. В масло запържете лука, след което добавете рибата. Посолете, прибавете черен пипер и оставете да къкри под похлупак до готовност. Можете да добавите ситно нарязани зелени подправки.

Оформете плоски шницели от каймата и във всеки сложете по една лъжица от пълнежа. Завийте и запържете в растително масло.

“Фалшиво” суши

Продукти: слабо осолена червена риба (сьомга, пъстърва), сирене рикота, лимон, кедрови ядки, копър, краставица.

Запържете леко кедровите ядки и нарязания копър. Настържете лимонова кора. Смесете всичко със сиренето рикота. Добавете сока на половин лимон и разбъркайте. Нарежете краставицата на ивици. Пълнежът е готов

Поставете фолио за свежо съхранение върху бамбукова салфетка. Сложете тънко нарязаната риба върху филма, като парчетата леко се застъпват. Покрийте рибата с дебел пласт от пълнежа, а по средата наредете ивици от краставицата. Завийте на стегнато руло и поставете в хладилника. Преди сервиране отстранете фолиото и нарежете по диагонал. Гарнирайте по ваш вкус.