Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото месо.

Тъй като пилешкото месо има неутрален вкус, почти всяка марината е подходяща за него. Все пак, най-добри са тези на основата на соев сос, горчица, цитрусовите и маринати с мед, тези на базата на млечни-кисели продукти, доматените и маринати с вино. Ако искате да придадете на ястието си екзотичен вкус, мариновайте с кокосово мляко.

Пилешкото месо е нежно, така че обикновено не предполага използването в марината с "агресивни" компоненти като оцет или кисели плодове. Ако се добавят, то те трябва да са в ограничено количество. Подправки като смлян черен пипер, червен пипер, куркума, къри, семена от кимион, джинджифил, риган, босилек, мащерка и розмарин са много подходящи за пилешкото.

Обикновено мариноването на пилешкото месо е от 2 до 4 часа. За цяла птица е най-добре да отделите около 8 часа, като я оставите в хладилника за през нощта. Когато в маринатата се използва соев сос, трябва много да се внимава с осоляването на месото, защото самата подправка съдържа сол.

Не забравяйте, че месото трябва да се маринова в стъклени или емайлирани съдове. Алуминият и пластмасата не са подходящи за такива цели.

със соев сос в азиатски стил

Продукти (за 500 г пилешко месо): 1/2 чаена чаша соев сос, 1/4 ч. чаша захар, 60 г джинджифил, 2 скилидки чесън, 2 ч. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготване: Нарежете джинджифила на много ситно, а чесъна смачкайте с преса. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея пилето. Оставете да престои 2-4 часа.

цитрусова марината с доматена паста и риган

Продукти (за 500 г пилешко месо): 5 суп. лъж. портокалов сок, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. куркума, 1 ч. лъж. сушен риган, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер.

В купа смесете всички съставки за марината. Добавете пилешкото месо и разбъркайте старателно с ръце. Покрийте купата и поставете в хладилник за около 4 часа.