Производството на свинско месо в Китай е на най-ниското си равнище за последните 16 години. Ситуацията с АЧС доведе до рязко намаление на националното поголовие на свине и явни признаци за неговото бързо възстановяване засега няма, коментират международни експерти.
Миналата година Китай произведe най-ниските обеми на свинско месо от 2003 г. - 42,55 млн. т (което е с 21,3% по-малко в сравнение с 2018 г. ), показват данните, публикувани от китайската Национална статистическа служба.
По официални данни африканската чума по свинете (АЧС) е намалила броя на свинете в страната с над 40%, въпреки че има експерти, които твърдят, че спадът е много по-значителен. Количеството заклани свине миналата година е намалял с 21,6% - до 544,19 млн. глави.
Китай е увеличил вноса на месо за последните три тримесечия на 2019 г. , като е достигнал най-високото равнище в историята. Цените на свинското месо са двойни и правителството е принудено да пусне на пазара замразено месо от своите резерви.
Rabobank прогнозира, че производството на свинско месо в Китай тази година ще намалее с още 10-15%.