БАБХ въвежда нови стандарти за месните продукти

18 януари 2020
Новини
6471
 

Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред NOVA главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Още от Новини
0

Хранене основно със зеленчуци помага за предотвратяване и контролиране на астмата, а млечните продукти и храните с висока масленост увеличават рисковете от заболяването

0

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно. По-значителна ще е облачността над Източна България

0

„Баба Марта ще я изпратим с влошаване на времето и ще посрещнем април с влажно, валежно, мокро такова. Перфектно време за коронавирус“. Това каза пред NOVA климатологът проф. Георги Рачев

0

Празникът на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица, спечели първо място в интернет анкетата „Най-добър, вкусен и популярен фестивал на традиционна българска храна"

0

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА

Последни новини
0

Смесването им има латентни последици Някои стопани на домашни любмци варят каши и към тях добавят суха храна - за повече “хранителност". Но всички ветеринарни специалисти в един глас предупреждават:

0

Акарите (кърлежите), предизвикващи вароатозата, навлизат в онези килийки, чиито личинки са напълно развити и които пчелите са започнали да подготвят за запечатване

0

При възобновяване на вегетацията на овощните дръвчета и ягодоплодни видове, азотът е от съществено значение за бързото нарастване и образуване на по-качествени плодове

0

Но какво ще предложи пазарът на нас, потребителите - дали бг агнета или македонски, румънски или западноевропейски, и на какви цени, много скоро ще разберем Жени Владинова Фермери от различни райони

0

Това става последователно чрез оформянето на отделни далачета, които впоследствие уголемяват, допират ги и ги съединяват в една пита. Майката последователно посещава далачетата и снася яйца в тях

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Готвим актуализация на бюджета, когато бъдем готови, ще го обявим. Допълнителния ресурс заради кризата ще е над 1 милиард лева, който ще бъде запълнен с нов заем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия. Той защити оспорваната от синдикатите схема за подпомагане 60/40, като каза

Провеждането на реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига срещу "Атлетико" (М) в условията на заразата от коронавирус е било преспъление според мениджъра на "Ливърпул" Юрген Клоп. Това става ясно от интервю на треньора на "Евертън" Карло Анчелоти за италианския вестник "Кориере дело спорт". На 11 март на стадион "Анфийлд" пред 52 267 зрители

Певицата подготвя 15 концерта с филмова музика за след карантината Тя е усмихнатото лице на джаз музиката в България. Родена е на 27 март 1970 г. и сякаш успешната кариера и големият талант са и? предопределени, тъй като във вените и? тече кръвта на големия диригент и композитор Вили Казасян. Завършила е Националното музикално училище “Любомир