Британският съд за първи път призна етичното веганство като философски мироглед. Това означава, че то, както и религията, е обект на антидискриминационно законодателство, съобщава BBC.

Веганът Джорди Касамитжан се обърна към британския съд в Норич, който анализира трудовите спорове. Причината за заведеното дело беше конфликтът му с зоозащитната Лига срещу жестоките спортове, откъдето беше уволнен. Касамитжан твърди, че причината за съкращаването му от работа е неговото етично веганство.

Както пояснява ВВС, ищецът е уволнен, след като разкри неприятни факти за работодателя. Например, че организацията за защита на животните инвестира във фирми, които провеждат експерименти с животни. В самата лига причината за уволнението беше наречена „грубо нарушение“, а не убеждение на служителя.

Разглеждайки този случай, съдът взе временно решение, като призна, че етичните вегани трябва да имат същото право на защита на работното място като тези, които имат религиозни убеждения. Той призна веганството като философско убеждение съгласно Закона за равенството. В своето решение съдията отбеляза, че етичното веганство е „важно“ и „достойно за уважение“ в демократичното общество и не противоречи на човешкото достойнство и основните права на другите.

Съдът ще вземе решение за валидността на уволнението по-късно.