Проектът има за цел да развива и модернизира пчеларския бизнес, както и да насърчава и развива търговията и партньорството в Черноморския басейн.

Фокусирът е върху прогресивното и активно насърчаване и мониторинг на партньорската мрежа на целевите подгрупи пчелари в Черноморския басейн (Румъния, България, Турция, Украйна, Молдова) с роля за

0 идентифициране и прилагане на инструменти за увеличаване на техните шансове на значително ускорение в подобряването на условията на производство;

0 повишаване на качеството на пчелните продукти и осигуряване на маркетинг за създаване на безопасни възможности за трансгранична търговия и развитие на бизнеса с принос в модернизирането на пчеларския сектор и свързаните с него сектори.

Конкретните цели на проекта са:

1) Създаване и разработване на обща рамка за създаването и функционирането на мрежата от пчелни продукти в Черноморския басейн с роля за насърчаването и мониторинга за увеличаване на възможностите за трансгранична търговия и модернизиране на пчеларския сектор и свързаните с него дейности.

2) Стимулиране на растежа на конкурентоспособността и жизнеспособността на пчеларския сектор и свързаните с него дейности чрез осъществяване на действия в Черноморската бизнес мрежа за подобряване на уменията и знанията на производителите на пчеларство, както и на техните икономически резултати и достъп до пазара.

3) Осигуряване легитимността на пчеларите, потенциала на района на Черноморския басейн и обществената осведоменост за свойствата на пчелните продукти върху здравето и повишаване безопасността на храните чрез организиране на събития от икономически, културен, образователен, политически характер и др.

Проектът ще има ясни мултиплициращи ефекти, преведени в практически план чрез средносрочен и дългосрочен план, преки и косвени резултати, които ще гарантират продължаването, възстановяването и интегрирането на резултатите от проекта след неговото приключване.