Отделянето им от останалото стадо ускорява оздравяването

Обикновено фермерите прибягват към отделно отглеждане на куцащите крави само в критични ситуации. Но датски учени доказват, че преместването на болните животни в отделни "болнични" помещения ускорява оздравяването им независимо от степента на куцота.

Хипотезата за това, че изолираното отглеждане помага при лечението на куцота учени от Университета Орхус проверяват върху 168 крави, взети от пет стада.

Животните били условно разделени на две групи: за лечение - която била преместена в отделна кравеферма с мека постеля, и за котрол - която оставили в едно помещение с основното стадо.

Изследователите наблюдавали всяка от кравите в продължение на три седмици или дотогава, докато животното не било излекувано.

Оценката на куцотата на кравите се основава на наблюдението на животните - стоящи и ходещи (походката им), със специален акцент върху задните им стойки. Тази система е лесна за прилагане.

Наблюденията на животните трябва да се извършват на равна повърхност, която осигурява добра основа за кравите. Степента на куцота се определя по петобална скала, където:

- 1 степен означава напълно здрава крава, която става и ляга лесно и ходи с изправен гръб е с дълги стъпки;

- 2 степен - лека куцота; кравата става с изправен гръб, но ходи луеко изгърбена и прави по-къси стъпки; не натоварва определен крайник;

- 3 степен - куцота средна степен; кравата става и ходи видимо изгърбена; придвижва се с къси крачки; не натоварва проблемния крак; отпуска глава, когато натоварването пада на проблемния крак; наблюдава се отпускане на копитния рог на крайника, противоположен на болния;

(При 2 и 3 степен кравите трябва да бъдат изследвани и копитата им подрязани, за да се предотвратят сериозни проблеми; манипулацията трябва да се извърши от специалист.)

- 4 степен - ясно забележима куцота на един крайник, която се изразява в подскачаща походка; кравата става и ходи изгърбена, като очевидно не натоварва проблемния крак; придвижва се бавно, с внимателни стъпки, като не стъпва на един или повече крайника; възможно е леко отпускане на копитния рог на крайниците, противоположния на болния; често спира, може да се появят вторични признаци на болка като загуба на тегло, озъбване и повишено слюноотделяне;

- 5 степен - тежка куцота на три крайника; кравата е много изгърбена, проявява неспособност или крайно нежелание да стъпва на един или повече крайника.

Състоянието на 46% от кравите, при които била диагностицирана куцота 4-а степен и които били отделени от стадото, след три седмици се подобрило до 3-а степен.

За сравнение само 16% от кравите, които не били хоспитализирани при 4-а степен на куцота, постигнали сравнимо оздравяване. Пълно оздравяване се наблюдавало при 14% от кравите в лечебната група и 11% - в контролната група.

Учените изследвали не само състоянието на кравите, но и това какте прекарвали времето си:

колко често си лягат да почиват;

колко часа прекарват лежейки;

колко крачки изминават за денонощие.

Те установили, че при сравнима степен на куцота кравите се държат еднакво както съвместно със здравото стадо, така и отделно от него.

Било установено, че условията на отглеждане - постеля, достъпност до фураж и време на чакане преди доене, играят по-голяма роля, отколкото физическата активност.

Превенцията за здрави копита на кравите включва:

Редовна оценка на степента на куцота на стадото.

Редовно и правилно подрязване на копитата.

Профилактичните копитни вани са ефективно средство за предотвратяване на копитни заболявания, в ранните им етапи и при лечението на дигитален дерматит. Ефективността на ваните зависи от местоположението им - на изхода от доилната зала. Важни са и размерите им: минимум 3 м дължина и 85 см широчина. Дълбочината на ваната трябва да е 15 см, а на разтвора - 12 см.

Освен качеството на използвания медикамент чистотата на копитата на кравите също влияе на ефективността на процедурата, затова препоръките на специалистите са те предварително да бъдат измити.

Тя трябва да се обновява след всеки 150 глави.

Осигуряване на оптимално хранене - с добре балансиани дажби.

Заплождане на кравите със сперма от проверени разплодници.

Подът в кравефермата не трябва да е неравен и грапав и трябва да осигурява стабилност при придвижване на кравите. Той не трябва да е хлъзгав.

Влажността в кравефермата увеличава риска от развитие на копитни заболявания.

Стриктен контрол на подрастващите телета и на сухостойните, скороотелените (те имат чувствителни копита и затова е особено важно дажбата им да е правилно балансирана и достатъчна по количество) и лактиращите крави.

Животните с копитни проблеми имат проблеми с изправянето и лягането.

Интердермалният дерматит влошава репродукцията

Скритите загуби от куцотата може да се определят по брака

Ранното откриване на куцота подобрява репродуктивния потенциал на стадото и намалява процента брак.

НЕОТКРИТАТА И НЕЛЕКУВАНА КУЦОТА

в ранен стадий на заболяването се отразява не само на комфорта и здравето на кравите, но и на репродуктивната им функция като следствие.

СТАБИЛНОТО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО

в стадото влияе пряко на ефективността на млечната кравеферма. Но как това се отразява на сервиз-периода?

Изследвания показват, че куцотата оказва по-негативно влияние на средната продължителност на сервиз-периода, отколкото задържането на плацентата, маститът и кистата на яйчниците.

КУЦОТАТА НА МЛЕЧНИТЕ КРАВИ

удължава интервала между отелването и заплождането средно с три цикъла. И това се отнася както до фермите с оборно отглеждане на кравите, така и с при пасищно отглеждане.

Скритите загуби от куцотата може да се определят по бракуваните животни. Американски изследвания показват, че годишно в САЩ 16% от бракуваните крави са заради куцота,а 26% - заради незаплождане.

Как се отразява куцотата на поведението на кравите по време на еструс?

Повечето говедовъди казват, че куците крави проявяват признаци на разгонване, макар и малко вяло, включително заскачане. Дори умерено куци крави (със степен на куцота 3) се заскачат.

Резултати от изследвания сочат, че куцотата повече влияе на поведението на кравите по време на еструс, отколкото на настъпване на самия еструс.

Осигурете комфортни условия на отглеждане на кравите си, за да намалите копитните заболявания
Осигурете комфортни условия на отглеждане на кравите си, за да намалите копитните заболявания
Резултати от наблюденията на датското изследване върху куцащите крави в двете групи - за лечение и контрол
Резултати от наблюденията на датското изследване върху куцащите крави в двете групи - за лечение и контрол
Кравите трябва да стъпват в профилактичната вана с чисти копита
Кравите трябва да стъпват в профилактичната вана с чисти копита
Копитата на кравите трябва да се подрязват редовно и професионално
Копитата на кравите трябва да се подрязват редовно и професионално