Какво означава да няма сгъстяване напролет

Силното сгъстяване на дворните асми не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава, росата се задържа по-дълго време. А това вече са условия за развитие на гъбните болести.

По изключение

Някоя дълга плодна пръчка може да запазите, за да послужи за запълване на празно пространство, като я превернете в кордон.

Съкратете я на 5-7 очи, но не и повече

Ако в стремежа си бързо да създадете дълъг кордон и оставите дълга пръчка, не прекалявайте с дължината, защото много от пъпките не се развиват и кордонът остава оголен.

Удължавайте го постепенно, като запазвате последната пръчка по него и я съкращавате на 5-7 очи, а другите - на чепчета с по две очи.

На какво разстояние да са рамената

Рамената по кордона трябва да са на около 25-30 см едно от друго. Ако по някаква причина има оголено място (например рамо е загинало), мястото му може да запълните, като до него положите пръчка от съседно рамо.

Всички пъпки по нея оронвате и запазвате само последните две над мястото, което ще запълвате. Те ще изиграят ролята на чепче. От него ще израснат два летораста, които ще ви послужат да формирате ново рамо.

Много често по дворовете може да се видят лози с неоправдано голям брой кордони, което е грешка.

Най-честата причина за това е, че при ежегодната резитба оставените по-дълги плодни пръчки не се съкращават, и то от излишен страх да не се осакати растението и даде по-малко плод.