Ацтеките и маите първо разбират важността на чиата, но съвременният свят едва наскоро призна тези семена за суперхрана. Те са много богати на хранителни вещества и благодарение на неутралния си вкус може да се добавят към всяка рецепта.

1. По-добро здраве за костите
Чиа семената са богати на различни минерали, които се грижат за здравето на костите и на калция в частност. 25 г чиа съдържат 157 мг калций, което е повече от количеството калций 100 мл прясно мляко.

2. Поддържат зъбите здрави
Калцият играе главната роля и за доброто здраве на зъбите. Като основен хранителен елемент борът, съдържащ се в чиа, насърчава метаболизирането на магнезия, фосфора и мангана, необходими за растежа на здрави зъби.

3. Намаляват риска от диабет
Известно е, че ненаситените мазнини, фибри и протеини са добри регулатори на нивата на кръвната захар. Семената чиа са една от най-полезните храни, които може да използвате за превенция на диабет.

4. Пречат на запека
Чиа семената са богати на фибри, което допринася за подобряване на храносмилането. Освен това благодарение на неразтворимите фибри, които съдържат, семената се превръщат в гел, когато влязат в контакт с вода. Това вещество подобрява движението на червата, като по този начин предотвратява запека.

5. Засилват метаболизма
Тези семена са богати на витамин В, което помага за ускоряване на метаболизма, както и на мастните киселини омега-6. Те помагат на тялото да абсорбира различни мастноразтворими витамини, които допринасят за загуба на тегло.

6. Помагат за подобряване на съня
Серотонинът и мелатонинът са два хормона, които са отговорни за добрия сън. Те се произвеждат от триптофан и тъй като семената от чиа съдържат тази аминокиселина, те насърчават по-добрия сън и релаксация.

7. Поддържат здравето на сърцето
Омега-3 и Омега-6 в семената от чиа намаляват холестерола в кръвта, редуцират възпалението в организма и и кръвното налягане. Всички тези неща допринасят и подпомагат поддържането на здравето на сърцето.

8. Увеличават енергията
Витамините от група В, желязото, цинкът и магнезият са нещата в семената от чиа, които помагат да се увеличи енергията в тялото. Просто добавете тези семена в любимото си смути, за да се насладите на ден, пълен с тонус.

9. Забавят стареенето

Богатите на антиоксиданти семената от чиа помагат за по-бързото „реставриране“ на кожата и спъват всякакви щети, които може да й бъдат нанесени. Освен това витамин Е, който съдържат, допринася за забавянето на стареенето.

10. Стимулират отслабването
Фибрите в семената от чиа дават усещане за ситост за дълго време. Това помага за отслабването. Както стана ясно, тези семена се разширяват, когато абсорбират вода, което допринася за намаляване на апетита. Просто добавете 1 или 2 супени лъжици сурови чиа семена към чаша вода, разбъркайте добре и ги изпийте бързо. Те ще изгорят мазнините в корема.