Иглолистните и вечнозелените дървета и храсти са сред най-предпочитаните растения за озеленяване у нас поради тяхната студоустойчивост и целогодишния им декоративен ефект. Затова и сред най-предлаганите растения в градинските центрове у нас са сортове или декоративни форми на иглолистни и вечнозелени растения.

Те имат особени изисквания спрямо почвата, поливането, посадното място и отглеждането. Ще споменем накратко някои от най-характерните особености за тяхното отглеждане.

В градинските центрове и разсадници иглолистните и вечнозелени растения обикновено се предлагат в контейнери (работни саксии), а много често, през пролетта и късната есен, и на коренова бала, опакована в зебло или дори с мрежа.

Така предлагани на коренова бала растенията са значително по-евтини, но ви препоръчваме да ги закупувате единствено пролетта или есента, когато можете директно да ги засадите в определените предварително за това места.

При засаждането на иглолистни растения изключително много трябва да се внимава кореновата бала да остане цяла. Най-подходящото време за засаждане е пролетта (март-април) или есента (септември-октомври), а големината на посадното място зависи от големината на балата.

То трябва да бъде по-голямо, за да може да се добави и допълнително торф или обогатен почвен субстрат, който спомага за по-лесното вкореняване.

Някои от тези растения се нуждаят от специфична почва с киселинна реакция на почвения разтвор (pH 5.7-6.7). Освен това специалистите препоръчват да се мулчира, за да се поддържа почвената влажност през горещите летни месеци.

Много важно е да не се допуска преовлажняване на почвата и заблатяване, защото има опасност корените да изгният и да загине цялото растение.

Торенето също е от изключителна важност за иглолистните. Препоръчително е да се торят през март и ранната есен с комбиниран тор, специално предназначен за иглолистни растения.

Много често през зимата при силен снеговалеж или при по-тежък и мокър сняг, по-слабите клонки се чупят. Затова е добре растенията да се връзват предварително преди зимата, като се внимава да не е прекалено стегнато, за да не се задуши растението или през зимата да се почистват клоните от снега.