Система за управление на труда, предназначена да подобри ефективността на реколтата в австралийската винарска индустрия, се разширява и в други селскостопански сектори

Системата Taglog използва облачна технология за проследяване на производителността на берачите в полето. Така се гарантира, че им се плаща правилно, имайки предвид качеството на тяхната работа.

Достъпен чрез мобилно приложение, Taglog използва RFID (радиочестотна идентификация), време и GPS печати и ги показва на оперативна платформа в реално време, която дава възможност за лесно изчисляване на заплатата и фактуриране.

Стартъпът се е появил от компанията Group Logistics (GLOG), която предлага различни лозарски услуги.

По-голямата част от 30-те клиенти на Taglog са винарни в Южна Австралия, но технологията е възприета и от производителите на ябълки, круши, ягоди и череши.

Полевите изпитания на системата са започнали през 2014 г., след като изпълнителният директор на GLOG Чарлз Росбек решил да премести берачите на компанията от почасова ставка към плащания на парче, за да реши проблемите с производителността

Росбек каза, че лозята, използващи системата Taglog по време на прибирането на реколтата, увеличават количеството пари, които работниците вземат вкъщи, намаляват разходите за бране на грозде и увеличават маржовете.

"Сканираме работника и сканираме кофата, така че връзваме тази кофа за този работник за определен период от време. Когато кофата пристигне в ремаркето и открием, че е пълна с листа, тогава можем да проверим на кого е", обяснява Росбек.

От друга страна, можем да видим всеки работник в лозето - по кое време влиза, колко кофи е взел, колко часа е работил.

Росбек каза, че има още 35 клиенти и няколкостотин производители или компании, които са проявили интерес. “Били сме на няколко търговски изложения в Мелбърн и Бризбейн и интересът към това, което правим, беше огромен”, добави той.

Австралиецът подчерта, че лозарството е тяхното поле за изява и затова са се съсредоточили първо върху него, но 

смятат да разширят 

кръга си на дейност

"Когато започнахме да изграждаме системата, ние я направихме по такъв начин, че да е напълно приспособима за всяка ситуация, в която имате хора, работещи в базирана на единицата работна среда."

GLOG работи с винопроизводители в Аделаида Хилс и околните райони на Южна Австралия.

При последната реколта Taglog завърши 30-месечно изпитание в 28 лозя на Аделаида Хилс, за да утвърди технологията. От тези стопанства 20 са станали клиенти на Taglog.

"Работниците бързо разбират, че това е дигитална технология, която осигурява прозрачност за производителя и берача и по-важното е, че така може да им бъде платено преди да напуснат лозето", разказва Росбек.

Стремежът към нови клиенти съвпада с въвеждането на национални закони за лицензиране на труда, които влязоха в сила в Южна Австралия на 1 ноември.

Процесът на въвеждане е наистина прост технологията не е чужда, защото всички живеем на телефоните си, коментира изпълнителният директор.

Taglog беше сред седемте стартъпа за винотехнологии, които участваха във встъпителната програма FOMENT, наречена "Австралийска винарска и туристическа технологична революция" в Аделаида миналия месец. Компаниите бяха преведени през три седмици, насочени към индустриална връзка, валидиране на пазара, глобално мащабиране и създаване на прототипи, използвайки процеси от Industry 4.0.

Генералният мениджър на Taglog Марк Снелгрув заяви, че програмата FOMENT му е помогнала да открие, че Taglog се нуждае от някакво партньорство или инвестиция, за да го изведе на следващо ниво.

"Нашият бизнес модел е за вътрешния пазар в момента, така че докато имаме някои възможности да излезем на експортния пазар, ние всъщност нямаме бизнес модела, който да отговаря на това. Но с точния инвеститор със сигурност можем да увеличим мащаба си доста по-бързо", разсъждава Снелгрув.