Изграждат се в някое защитено кътче на двора

Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини. В тях сезонно или целогодишно, в зависимост от вида им, се отглеждат разсади и се засаждат разнообразни култури.

Разбира се, в по-малките парници, както и тези, които не се отопляват, възможностите са ограничени. Въпреки това те са много ценни в различни отношения, и затова стават неизменна част от хоби градината.

По-елементарните съоръжения - тунели, различни полиетиленови покрития, както и малките парници, най-често се използват през зимата и рано през пролетта.

Тогава условията на средата не са никак благоприятна, затова изборът на място трябва да е съобразен с това. Най-подходящо е те да се изградят на слънчево място, което е защитено от ветровете.

Добре е откъм северната им страна, която най-често е и по-ветровитата, да има някаква естествена преграда - сграда, ограда, дървета и др. Ако няма такава възможност и районът е ветровит, трябва да се направи изкуствена защита. За целта могат да се използват царевични или тръстикови стъбла, клони, декоративни решетки и т.н. Защитната преграда трябва да е поставена перпендикулярно на преобладаващите ветрове и да е висока поне 2 метра.

МЯСТОТО ДА Е СЛЪНЧЕВО

Задължително, както вече казахме по-горе, мястото трябва да се огрява естествено от слънцето.

Да напомним на начинаещите градинари, че съоръженията трябва да са разположени с дългата си страна по посока изток - запад. Така се осигурява най-много слънчево греене за целия парник.

Почвата трябва да е чиста от патогени

Почвата в постоянните парници и оранжерии е една и съща в продължение на много години. Дори и да се внасят редовно подобрители, в нея се натрупват много вредни микроорганизми, които са причинители на болести, а също живеят и неприятели, които нападат културните растения.

За да се гарантира здравното състояние на почвата, необходимо е тя да се обеззаразява всяка година.

Затова преди да започнете да засявате или засаждате нови култури в парниците и оранжериите, е необходимо да предприемете някои мерки. За целта може да обеззаразите почвата или да насипете нова.

Подмяна на почвата

Изважда се горният слой почва до дълбочината, до която достигат корените на отглежданите растения, и се насипва нова, в която може направо да се засажда.

Извадената стара почва трябва да се остави на влиянието на зимните студове и чак след това да се използва за други цели в градината.

При условие, че нямате възможност за смяна на почвата, препоръчително е да я обеззаразите.

Обеззаразяването може да стане с гореща вода

Най-лесно е обеззаразяването на почвата да стане по термичен начин - с гореща пара.

Извършва се по няколко начина:

Пропарване на почвата с пара до 85 градуса с цел повишаване на температурата на почвата до тази температура.

Пропарване на почвата за 30-40 минути при 100 градуса.

Заливане на почвата с гореща вода с цел загряването й до 50 градуса. След това съоръжението се затваря за 3-4 дни или се покрива с найлон.

С хлорна вар и формалин

За дворния парник или оранжерия химическо обеззаразяване се прави с хлорна вар или формалин. Няма пестициди, които могат да се използват от любителите. Тези, които са подходящи, могат да се прилагат само от специалисти по растителна защита.

С хлорна вар - 100/200 грама на квадратен метър, която се внася и веднага се прекопава.

С формалин - приготвя се разтвор едно към петдесет и всеки квадратен метър се залива с 8-10 литра, след което се покрива с полиетилен за 24-48 часа.

Преди използването на формалина почвата трябва да бъде добре овлажнена.

Така обеззаразената почва се използва след 25 дни, като през този период се прекопава няколко пъти.

Най-лесно е да обеззаразите почвата на място в парника или в оранжерията.

Полиетиленовите тунели стават и за малък двор

Полиетиленовите тунели са едни от най-предпочитаните и често срещани съоръжения в любителските градини. Изграждането им е много лесно и не изисква специални познания. Размерите може да са според преценка на градинаря. Все пак ще дадем ориентировъчни размери на един примерен тунел.

Какво да осигурите:

Железни пръчки с дължина 130 см и дебелина 5-6 мм

Полиетиленово платно с ширина 1.2-1.5 м

Манила, дървени колчета

Как да изградите:

Железните пръчки се забиват в земята на разстояние 1 м една от друга и се огъват, за да образуват дъга. В основата ширината трябва да е около 45 см, а отгоре - 40 см.

Разбира се, може да се направи и по-широка и по-висока, но тогава полиетиленовото платно е с по-голям размер (сн. вляво).

По билото на дъгите се опъва манила. Върху така изградения скелет се разстила полиетиленовото платно.

В двата края платното се привързва към колчета, които се забиват в земята.

По дългата страна на тунела се насипва почва.

Топлинният режим е доста различен

Топлинният режим в различните парници и оранжерии е доста различен. Така например при слънчево време температурата вътре много бързо се повишава и може да достигне до 35-40 градуса, но пък през нощта много бързо спада.

В полиетиленовите парници и оранжерии по принцип температурата е по-висока с няколко градуса, отколкото в тунелните покрития. Това дава възможност в тях да се отглеждат както по-ранни разсади, така и растения.

Температурата в култивационните съоръжения се контролира чрез редовно проветряване, когато трябва да се понижи, и чрез допълнително покриване с платна или рогозки, за да се повиши.

ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОКРИТИЕ

За да се ограничи влиянието на ниските температури - под 2-3 градуса, в големите парници и оранжерии се изграждат допълнителни тунели. Температурата под тях е като при парниците, които се затоплят с биотопливо.

В тези полиетиленови покрития в по-топлите район може да се отглежда разсад за ранни домати без опасност от измръзване.

ГОЛЕМИ КОНСТРУКЦИИ

Градинарите, които имат по-голямо дворно или вилно място, могат да си изградят по-голям парник или оранжерия, в които да отглеждат не само разсади, но и растения както през студените месеци, така и през лятото.

Парници и оранжерии - има голямо разнообразие

Те са готови или са тип направи си сам

Полиетиленовите парници и оранжерии могат да бъдат различни видове. Възможно е да се изградят според желанието и възможностите на градинарите, както и да се използват фабрично готови.

Една от най-подходящите за любителските градини е т.нар. тунелна арковидна оранжерия.

Тя се изгражда от по-солидни железни дъги, които се разполагат през около 3 м. Добре е те да са бетонирани в основата, за да имат по-голяма устойчивост.

За покритие се използва прозрачно полиетиленово платно, което е цяло - като палатка.

Размерите на този тип оранжерии могат да са различни.

Все пак те са доста по-големи. Препоръчително е ширината да е около 5-6 м, височината - поне 2.5-3 м, а дължината според мястото.

В такава оранжерия могат да се отглеждат късни разсади, както и да се пикират ранни, които могат да се покриват с допълнителни полиетиленови тунели. Тъй като са доста високи и удобни да се работи, в тях могат да се засаждат разнообрази култури - домати, краставици, пипер, тиквички, зелен фасул и др.

Разбира се, много по-лесно е да си вземете готова оранжерия.

Изборът на форма, вид на материалите, от които е изградена, както и размерите й, са изключително разнообразни.