Мързеливите зелеви сарми с пилешко филе, изпечени на фурна в гъст сос от заквасена сметана и домати, според някои са дори по-вкусни от сърмите с прясно зеле.
Продукти: 700 г филе от пилешки гърди, 160 г ориз, 250 г ситно нарязано кисело зеле, 120 г лук, 80 г моркови, 200 г заквасена сметана, 150 г доматено пюре, 2 чаени лъжички сладък червен пипер, сол на вкус, зехтин
Приготвяне: Измийте старателно филето, подсушете и нарежете на малки кубчета. Ако искате, можете и да го смелите с месомелачка, като използвате приставка с по-големи отвори.
Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на едро ренде. Сипете зехтина в дълбок тиган, сложете зеленчуците и задушавайте на умерен огън за около 15 минути.
Изплакнете киселото зеле със студена вода, прехвърлете го в тенджера и сипете гореща вода. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Изсипете първата вода и отново сипете гореща. Варете 15-20 мин.
Измийте ориза и го изсипете в тенджера. Налейте чаша студена вода и изчакайте да заври. Намалете котлона до минимум, затворете плътно с капак и варете 12 минути.
За заливката смесете в купа заквасената сметана и доматеното пюре. Добавете червен пипер и сол на вкус.
Заемете се с приготвянето на пълнежа за мързеливите сарми. В голяма купа смесете всички подготвени съставки - нарязаното месо, варения ориз, задушените зеленчуци, вареното кисело зеле. Ако зелето е нарязано по-наедро, съветваме ви да го накълцате. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Омесете каймата старателно. С мокри ръце оформете овални кнедли и ги подредете плътно в намазнена форма за печене.
Залейте "голите сарми" с предварително приготвения сос от сметана и доматено пюре, поръсете с малко зехтин и пъхнете тавата в загрятата фурна. Гответе на 180°C около 40 мин. Сервирайте ястието топло.
Коментари