Мързеливи зелеви сарми с пилешко месо и сметана

12 декември 2019
Кулинария
57303
 

Мързеливите зелеви сарми с пилешко филе, изпечени на фурна в гъст сос от заквасена сметана и домати, според някои са дори по-вкусни от сърмите с прясно зеле.

Продукти: 700 г филе от пилешки гърди, 160 г ориз, 250 г ситно нарязано кисело зеле, 120 г лук, 80 г моркови, 200 г заквасена сметана, 150 г доматено пюре, 2 чаени лъжички сладък червен пипер, сол на вкус, зехтин

Приготвяне: Измийте старателно филето, подсушете и нарежете на малки кубчета. Ако искате, можете и да го смелите с месомелачка, като използвате приставка с по-големи отвори.

Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на едро ренде. Сипете зехтина в дълбок тиган, сложете зеленчуците и задушавайте на умерен огън за около 15 минути.

Изплакнете киселото зеле със студена вода, прехвърлете го в тенджера и сипете гореща вода. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Изсипете първата вода и отново сипете гореща. Варете 15-20 мин.

Измийте ориза и го изсипете в тенджера. Налейте чаша студена вода и изчакайте да заври. Намалете котлона до минимум, затворете плътно с капак и варете 12 минути.

За заливката смесете в купа заквасената сметана и доматеното пюре. Добавете червен пипер и сол на вкус.

Заемете се с приготвянето на пълнежа за мързеливите сарми. В голяма купа смесете всички подготвени съставки - нарязаното месо, варения ориз, задушените зеленчуци, вареното кисело зеле. Ако зелето е нарязано по-наедро, съветваме ви да го накълцате. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Омесете каймата старателно. С мокри ръце оформете овални кнедли и ги подредете плътно в намазнена форма за печене.

Залейте "голите сарми" с предварително приготвения сос от сметана и доматено пюре, поръсете с малко зехтин и пъхнете тавата в загрятата фурна. Гответе на 180°C около 40 мин. Сервирайте ястието топло.

Още от Кулинария
0

Излеждат апетитно. Те ще са оригинален акцент на празничната трапеза. Месните "кълбета" можете да ги приготвите от всякакъв вид кайма, да ги сервирате както самостоятелно ястие, така и като гарнитура

0

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

0

Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото

0

В миналото пастетът се е смятал за истински деликатес и са го яли само аристократите. През Средновековието той се е сервирал като кулминационно ястие на пиршества

0

Рибата трябва да присъства в менюто на всеки. С нея могат да се приготвят много вкусни и най-важното, здравословни ястия, които ще се харесат както на възрастни, така и на деца

Последни новини
0

Най-характерните са: кълването на хоросана от стените на птичарника; търсене на варовикови камъчета; накълваване на перата на съседни птици; накълваване накрая и на яйцата. Важно

0

. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1. Към тази смес, на всеки 1 кубически метър се прибавя 0

0

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

0

Които са наясно, че породата пряко влияе на търговията А възможности има - секторът покрива 3 доходоносни бизнес ниши - за овче мляко, месо и разплодни животни, напомня Михаил Михайлов, изп

0

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бернар Арно, който през 2019 г. купи “Тифани” за $ 16,2 млрд., е наричан “дискретният хищник” Французин е новият най-богат човек в света, обяви сп. “Форбс” преди седмица. Бернар Арно, собственик на световния лидер в лукса - компанията “Луи Вюитон Мое Енеси”, изпревари шефа на “Амазон” Джеф Безос с колосалното състояние 117 млрд

Китайският сектор за производство на софтуер и информационни технологии разчита все повече на технологичните иновации, показва проучване на Министерството на индустрията и информационните технологии, предаде bulgarian.cri.cn. Индексът за цялостното развитие на сектора продължава да нараства през последните години, като през 2019 г

„Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“. Това коментира пред "Би Ти Ви" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод бързото настъпване на грипа през