Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени

До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор до 2023 г.

Към настоящия момент лозари и винари, към които се обърнахме, твърдят, че още обсъждат новостите в проектотекста, които са твърде значителни.

Променя се тежестта на критериите при промотиране на вина, както и точките, които се присъждат. Причина за това е фактът, че проекти, финансирани с държавна помощ, не могат да промотират сортови вина без указан произход и географски указания.

По мярката за преструктуриране и конверсия на лозя е намален максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием - от 3 000 000 лв. на 1 500 000 лева, респективно и максималният размер на подпомагането за един кандидат в рамките на целия програмен период – от 6 000 000 лв. на 4 500 000 лв., за да може по-голям брой проекти да се възползват от финансова помощ по мярката.

При мярката за инвестиции в предприятия е предвидено броят служители и годишните обороти на кандидатите да се доказват на база годишен финансов отчет, а за новорегистрираните винопроизводители е заложено да се взима предвид само броят на служителите. Тук е увеличен и максималният размер на помощта по един проект от 600 000 евро на 800 000 евро, а максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на на програмата от 1 500 000 на 2 000 000 евро.

Намалена е тежестта на критерия за проекти, насочени към подобряване на енергийната ефективност на предприятието от 20 на 10 точки, а тежестта на този за предприятия, преработващи над 30% собствена суровина е увеличена от 15 на 20 точки. Тези промени водят до намаляване на общия брой точки от 80 на 75.

По мярката за застраховане на реколтата е определен период на прием от 1 май до 30 юни всяка година, като този период е съобразен със застрахователната практика в лозаро-винарския сектор.

Новостта в проекта е предвиденото събиране на реколтата на зелено - пълното отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, като по този начин добивът от съответната площ се намалява до нула. Това е кризисна мярка, чиято цел е стабилизиране на пазара в сектора в случай на възникнали кризисни ситуации, които водят до дисбаланс между търсенето и предлагането.

Специалисти отговориха, че през гроздоберна кампания 2019 г. е регистрирана сходна ситуация и гроздопроизводителите без собствени преработвателни мощности са били поставени в условията на извънредно ниски изкупни цени на виненото грозде. Това е довело до необходимост от инструмент за справяне с кризисните ситуации на пазара и осигуряване на ресурсна подкрепа за най-уязвимата икономическа единица – земеделския стопанин.

Мярката за събиране на реколтата на зелено ще се прилага само в случай, че до 25 април на съответната година се прогнозира ситуация на пазара, обосноваваща събиране на реколтата на зелено за възстановяване на баланса на пазара и за предотвратяване на криза с дълготраен и дестабилизиращ ефект.