Мерките за биосигурност не са само за големите свинеферми

14 декември 2019
Животновъдство
6219
Няма снимка
Изграждането на плътна стена по периметъра на свинекомплекса е важна част задължителната биосигуроснот. Тя предпазва от навлиазане на гризачи и на животни - както диви, така и домашни.
1 2
 

5-те най-разпространени грешки, които сега са фатални за отрасъла

Д-р Хосе Казанова

Автономен университет на Барселона

През по-голяма част от своята професионална кариера бях сигурен, че най-честата грешка в биосигурността на свинефермите е свързана с незнанието на това как правилно да бъде диференцирана чистата от мръсната зона. И бях убеден в това дотогава, докато някой не ме помоли да назова петте според мен най-разпространение грешки с биосигурността, правени в свинефермите.

Първата ми реакция беше: "Как свинефeрмата въобще може да съществува, ако в нея се направят всичките 5 грешки едновременно!" Но бързо осъзнах, че в действителност става дума за 5 основни грешки в свиневъдния отрасъл като цяло и по-скоро те едва ли може да бъдат извършени в една и съща свинеферма по едно и също време.

И като се замислих, стигнах до извода, че онова, което през по-голяма част от своята професионална кариера бях смятал за основна грешка номер едно се оказа по значение едва на пето място.

И така кои са 5-те най-често допускани грешки в биосигурността?

1. Недооценяване на значението на биосигурността.

Първото, което трябва да бъде внедрено в производството дори много преди въвеждането на поголовието, е премислените и внимателно разработените планове и процедури на биосигурност.

Помещения за преобличане и къпане, товаро-разтоварни рампи и др. - всичко трябва да е готово, преди да заработи производството.

Ситуация, в която в помещенията на първата площадка вече са докарани животните, преди да е завършена втората - не е рядкост.

Нещото, което трябва да се избягва на всяка цена, е помещенията за преобличане да са готови едва след като бъде завършено и последното помещение за отглеждане на свинете.

2. Липсата на пълно разбиране на процедурите.

Много важно е да се разбира насочеността на различните процедури и протоколи, за да се въвеждат по правилния начин и след известно време да не станат безполезни.

Процедурата за биосигурност, която трябва да се изпълнява по задължение, но която не се разбира, рано или късно престава да има ефект

Всеки трябва да разбира правилата и как да ги спазва: свиневъди, служители, ветеринарни специалисти и т.н.

Ограждането на територията на свинефермата по периметъра й е законово изискване в много държави по света още преди глобалната смъртоносна епизоотия с африканската чума по свинете. Целта е недопускане проникването в свинефермата на неканени гости: както хора, така и животни - и домашни (котки и кучета), и диви (диви свине или лисици). Свиневъдите разбират, че в този план стената работи по-добре от оградата.

Също така те разбират, че е по-добре правилно да се преобличат, мият ръцете и къпят. И това, че влезлият на територията на свинефермата камион е напълно измит и дезинфекциран е без значение, ако шофьорът му, който участва в разтоварването, е с мръсни дрехи и обувки.

3. Приемането, че мерките за биосигурност са само за големите свинеферми.

Процедурите за биосигурност трябва да се въвеждат във всички ферми независимо от размерите им. Трябва да сме наясно, че процедурите за биосигурност са действия, които можем да предприемем, за да избегнем попадането на инфекциозни заболявания в производството. Трябва да осъзнаваме, че тези процедури са насочени и към това да не излизат от нашите свинеферми инфекциозни заболявания. Това се разбира под биологична сигурност. Трябва да се има предвид, че съществуват редица много опасни заразни болести - такива, от които страдат не само отделни ферми, а които поразяват цели територии и избавянето от тях изисква значителни усилия. Примери на такива заболявания са шапът, африканската чума по свинете, класическа чумата по свинете и болестта на Ауески. Тези заболявания се наричат трансгранични или екзотични болести по животните и представляват глобална заплаха.

Протоколите за биосигурност са приложими при всички свине - както при отглежданите в промишлените свинеферми, така и към животните в тип заден двор.

4. Много е опасно да сте прекалено сигурни в своите протоколи за биосигурност, ако те са недостатъчно ефективни.

Колкото повече протоколи и процедури за биосигурност са въведени, толкова рискът е по-нисък. Въпреки това трябва да се помни, че риск, равен на нула, не съществува.

Еднократните хартиени комбинезони и найлоновите калцуни само дават лъжливо усещане на безопасност.

Дезинфекционните врати и бариери са абсолютно ефективна мярка за биосигурност, но ще е много оптимистично да се смята, че всичко, което е минало през тези врати или бариерата, е напълно дезинфекцирано.

Най-добрата застраховка е онази, която никога не се е налагало да използваме.

5. "Чистите" и "мръсните" зони и не са определени както трябва.

Границите на "чистата" зона - производствените области, трябва да са ясно обозначени и отделени от целия останал свят - от "мръсната" зона.

Това е особено важно в точките на необходимия контакт между зоните, където се осъществява производството, и всички останали - такива като пунктове на приемане/разтоварване на свине, снабдителните зони, местата, през които преминава персоналът, пунктовете за складиране на труповете на свине.

Границата между “чистата” и “мръсната” зона трябва да е ясно обозначена и лесно разбираема. Това има огромно значение в местата за разтоварване/приемане на свине и входовете/изходите за хора.

Към днешна дата смятам, че в дейността си производствените ни системи допускат много грешки в биосигурността.

Представете си какво може да стане, ако се кара кола, като се пренебрегват 5 основни правила за движение по пътищата: с превишена скорост, с надвишена норма на алкохол в кръвта, с неизправни спирачки, с изтрити гуми и без предпазни колани!

Още от Животновъдство
0

Които са наясно, че породата пряко влияе на търговията А възможности има - секторът покрива 3 доходоносни бизнес ниши - за овче мляко, месо и разплодни животни, напомня Михаил Михайлов, изп

0

Американски експерти прогнозират, че за поредна година глобалното производство на свинско месо ще намалее с 9% заради огнищата на африканска чума (АЧС)  в Азия, Африка и Европа

0

Тръгна с фалстарт, а административни пропуски и неподходящи форми на подпомагане сринаха сектора Жени Владинова Въпреки добрите природо-климатични дадености за развитие на зайцевъдство у нас

0

С осем дни по-рано животновъди получиха средствата си по втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2019 г

0

Ето какви са данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 10-17 януари: Огнища на африканска чума по свинете (АЧС) са открити в

Последни новини
0

Най-характерните са: кълването на хоросана от стените на птичарника; търсене на варовикови камъчета; накълваване на перата на съседни птици; накълваване накрая и на яйцата. Важно

0

. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1. Към тази смес, на всеки 1 кубически метър се прибавя 0

0

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

0

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната

0

Как пенсиите или поне някои от тях да са по-високи? И кой може да го направи? Академиците от Невидимия университет предлагат специална рецепта със свое революционно възвание

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бернар Арно, който през 2019 г. купи “Тифани” за $ 16,2 млрд., е наричан “дискретният хищник” Французин е новият най-богат човек в света, обяви сп. “Форбс” преди седмица. Бернар Арно, собственик на световния лидер в лукса - компанията “Луи Вюитон Мое Енеси”, изпревари шефа на “Амазон” Джеф Безос с колосалното състояние 117 млрд

Китайският сектор за производство на софтуер и информационни технологии разчита все повече на технологичните иновации, показва проучване на Министерството на индустрията и информационните технологии, предаде bulgarian.cri.cn. Индексът за цялостното развитие на сектора продължава да нараства през последните години, като през 2019 г

„Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“. Това коментира пред "Би Ти Ви" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод бързото настъпване на грипа през